Premiile Serilor la Brădiceni, decernate de Sfânta Mărie Mică

369

DSCN0560Şi a fost ziua a doua. Serile la Brădiceni trebuiau să-şi slăvească laureaţii. Cu părerea de rău că venerabilul poet Ion Horea, care se autoinvitase, n-a reuşit să ne fie oaspete drag, îl aşteptăm în 2011, la 82 de ani. Mai în glumă, mai în serios cenaclurile şi cafeneaua politică s-au ţinut serile precedente. Călduroasa zi de ieri fu în întregime petrecută la Brădiceni şi Peştişani.

Acasă la Ion Căpruciu

Cafeluţa de dimineaţă, micul dejun, prăjiturelele şi cozonacul fură servite în primitoarea Casă Căpruciu. Gazdă fiind minunata doamnă Căpruciu, ajutată şi la preparare şi la servire de buna şi sărbătorita vecină Marioara Neicuţescu. Femeia zâmbitoare şi bună la toate.

DSCN0567Pentru cine nu ştie, Casa Căpruciu se află la doi paşi de Moara de grâne şi poezie, zisă Moara lu’ Ciolofan, pe uliţa cu vreo patru-cinci poeţi. Moara de grâne este încă în funcţie graţie sponsorizării dezinteresate a brădiceneanului cu suflet mare şi generozitate de Mecena care este şi sponsorul apariţiilor editoriale ale Fundaţiei „Serile la Brădiceni”, profesorul universitar dr. şi inventator de medicamente Constantin Mircioiu. Un bucureştean de loc din Brădiceni, membru al Academiei de Ştiinţe Medicale şi Decan al Facultăţii de Farmacie a UMF „Carol Davila” din Bucureşti.

S-au făcut schimburi de cărţi, de autografe şi cărţi de vizită şi fotografiile amintire. Multe la Moară, multe la Troiţa din curtea Bisericii din Drăgoieşti.

Carte multă, carte gratis

Multă lume bună de prin toate colţurile poetice ale ţării – invitaţi şi neinvitaţi dar bineveniţi -, plus consăteanii lui Ion Popescu Brădiceni, Ion DSCN0579Căpruciu şi ai directorului executiv al Fundaţiei „Serile la Brădiceni”, profesorul Ionel Nistorescu, aşteptau nerăbdători câte o carte. De la poeţii dornici să-şi afle noi cititori şi de la organizatorii manifestării. Care cunosc foamea de carte a localnicilor, oameni obişnuiţi pe seceta şi criza asta să primească un dar acolo. Fie el şi o carte. Neapărat gratis. Aşa cum a intrat în istoria anecdotică a literaturii române patriarhul prozei contemporane – bolnavul de poeme în proză, cum i se mai spune metaforitei, inegalabilul Fănuş Neagu. Cel care preferă ca vinul să fie mult, rece, alb şi gratis.

Sfinţirea şi dezvelirea plăcii memoriale „Nicolae Al Lupului”

Pe o ulicioară din apropierea Bisericii din Brădiceni, preot paroh Ion Grindeanu, în casa care a aparţinut primului membru al Uniunii Scriitorilor din România originar de aici, în prezenţa nepotului Ghiţă Popescu şi a nepoatei Maria Ştefu a avut loc o slujbă de sfinţire. La ideea profesorului Ionel Nistorescu s-a dezvelit o placă memorială pe care stă scris: „Aici s-a născut şi a copilărit scriitorul Nicolae Al Lupului (Popescu) 1881-1963, membru al Uniunii Scriitorilor. 8-IX-2010”.

Ca buni gospodari, urmaşii primului scriitor adevărat din Brădiceni au fost bucuroşi de oaspeţi. După slujba de sfinţire şi după ce nea Ghiţă Popescu a tras de sfoara ce îndepărta pânza albă ce masca placa memorială, oaspeţii fură omeniţi cu ce-au avut gazdele mai bun.

Iar subsemnatul s-a ales în dar cu cartea Nicolae Al Lupului – „Basme, Poveşti şi Snoave din Oltenia” – în proză sau în versuri – ediţie îngrijită de Ion Popescu Brădiceni şi Ion Căpruciu, care cuprinde şi un eseu de Ion Predoşanu. Drept mulţumire din partea profesoarei Maria Ştefu, nepoată de suflet a scriitorului şi sponsor al cărţii, cu autograf din partea câştigătorului premiului Opera Omnia – poetul Ion Căpruciu, care şi-ar fi dorit ca volumul să se cheme „O judecată pe munte şi alte povestiri”. Pentru motivul că nuvela „O judecată pe munte” este cea mai izbutită realizare a scriitorului Nicolae Al Lupului.

Marile Premii din Biserică: Adrian Alui Gheorghe şi Mircea A. Diaconu

O altă slujbă s-a ţinut de către acelaşi preot Ion Grindeanu în vechea Biserică a Brădicenilor. La lumina lumânărilor şi sub privirile sfinţilor din icoane, sub moderarea distinsei doamne director al Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, dr. Olimpia Bratu, s-au decernat Marile Premii ale Atelierului Naţional de Poezie „Serile la Brădiceni” 2010 şi ale Fundaţiei Serile la Brădiceni.

Au prezentat câte un Laudatio criticii Gheorghe Grigurcu şi Paul Aretzu – directorul revistei „Ramuri” – despre premianţii Adrian Alui Gheorghe şi Mircea A. Diaconu. În cuvinte alese, poetul din Piatra Neamţ – Adrian Alui Gheorghe a mulţumit lui Dumnezeu pentru că l-a inspirat, organizatorilor festivalului că există şi că juriul l-a ales pe el, citind din volumul „Paznicul ploii” versuri, după propria-i expresie de pe autograful către subsemnatul „De Sfânta Marie, de Sfânta Poezie, aceste ploi care ne îngăduie!”

Foarte doct şi aplicat, directorul revistei „Ramuri” – Paul Aretzu l-a elogiat pe criticul literar şi universitarul sucevean Mircea A. Diaconu, astăzi teoretician al literaturii şi istoriei literare, dar poet optzecist la debut.

Laureat al mai multor premii, seraficul poet nemţean a străbătut un drum lung, din Grecia până sub Pietricica şi de acolo în Gorj, la volanul autoturismului său, spre a se întâlni cu oameni dragi şi iubitori de poezie.

Tot în biserică au mai primit Diplome înrămate, ca semn al preţuirii de care se bucură, talentaţii poeţi târgu-jieni Ion Pecie şi Vasile Ponea.

Alte Diplome, alte premii

Cu riscul de a plictisi, ne facem datoria enumerării multor diplome şi premii semnate şi oferite de preşedintele Ion Popescu Brădiceni şi preşedintele executiv Ionel Nistorescu, boşii Fundaţiei „Serile la Brădiceni”, înmânate în Şcoala primară Brădiceni, celebră că l-a avut elev în clasele a II-a, a III-a şi a IV-a pe Constantin Brâncuşi.

Cu multă dărnicie, premii pentru cea mai bună carte de poezie au primit talentaţii George Drăghescu(„Oarecum psalmi”)Romulus Iulian Olariu(pentru volumul „Ritmuri/Rituri”), Gelu Birău(„Balaurul din salcie”), Mihaela Mirea (volumul de versuri „Lecţia de nisip”), Silviu Doinaş Popescu(„Astrolab pentru Steaua Morgana”), Lazăr Popescu(„Fachirul de scai”), Vlad Cernea Jerca(Cântel tăcut”) şi poetul George Dumitru(pentru volumul antologic „Odrasla toamnei”).

Pe lângă Premiul Opera Omnia acordat lui Ion Căpruciu cu prilejul celor 70 de ani de viaţă împliniţi şi al celor 50 de ani pe tărâmul scrisului literar, domnia sa a mai primit şi un premiu la cea mai bună carte de proză a anului pentru editarea volumului Nicolae Al Lupului: „Basme, poveşti şi snoave din Oltenia”.

Cine împarte, parte-şi face!

Ca unul care este un scriitor total – poet, critic şi filozof -, universitarul Ion Popescu Brădiceni a mai luat potul cel mare şi prin premiul pentru cea mai bună carte de proză a anului 2010 intitulată „Facerea şi corpul”.

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here