Prejudiciu generat de controalele de mântuială de la CE Turceni

528

Rechizitoriul înaintat instanței de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu scoate în evidență controalele de mântuială care se făceau la unitate până acum doi ani, fapt care a și făcut posibilă dispariția din unitate a peste 100 de tone de combustibil pentru care sunt judecate 11 persoane, în frunte cu gestionarul Ilie Berele. Cercetările făcute de procurori arată că inclusiv Corpul de Control al Complexului Energetic Oltenia nu a constatat în vara lui 2013 o diferență între cantitatea scriptică și cea reală de motorină mai mare de 7 litri. Diferența respectivă este una admisă de lege, mai ales că vorbim despre rezervoare care totalizează peste 25 de tone de combustibil, anchetatorii ajungând la concluzia că “aceste verificări nu au fost făcute”.
Controalele interne bifate doar pe hârtie pentru a fi văzute de șefi că au fost făcute nu au scos în evidență prejudiciul de aproape 800.000 de lei pe care l-au descoperit anchetatorii și cu care Complexul Energetic Oltenia a fost nevoit să se constituie parte civilă în dosarul în care cap de afiș este Berele. “În situația în care atât șefii direcți, cât și comisiile de inventariere și-ar fi îndeplinit întocmai sarcinile de serviciu, lipsa din gestiune ar fi fost descoperită într-un timp foarte scurt, iar urmările puteau fi diminuate sau chiar înlăturate”, rețin anchetatorii. Adevărul a început să fie descoperit în momentul în care unul dintre directorii de achiziții din CEO, Grigore Dădălău, i-a spus lui Berele că are nevoie de combustibil din rezervoarele sale pentru o altă unitate decât Turceni, gestionarul spunând că nu poate face o asemenea livrare întrucât stocul “a fost contaminat cu ulei dintr-o eroare de manipulare neraportată anterior”, se arată în rechizitoriu.
Episodul respectiv se întâmpla în octombrie 2013, când directorul de achiziții de la Turceni, Cristian Ghigeanu, afla și el că stocul de combustibil nu e cel din documente. Imediat a fost constituită o echipă de control, inventarul făcându-se fără ca Berele să colaboreze cu cei care trebuiau să descopere ce s-a întâmplat cu combustibilul. Mai mult, el a plecat din unitate pentru ca, puțin mai târziu, șefii săi să afle că gestionarul a fost implicat într-un accident rutier la Plopșoru. Anchetatorii înclină să creadă că a fost mai degrabă o tentativă de suicid decât un simplu accident, dosarul fiind încă în lucru la Parchet. Berele a scăpat cu viață și a ajuns acum să fie trimis în judecată alături de alți zece colegi de-ai săi care, în timp, au închis ochii la neregulile din gestiunea acestuia.
Anchetatorii au descoperit că o parte din directorii unității luau de la acesta bonuri valorice sau chiar combustibil pe care îl foloseau în interes personal, un exemplu în acest sens fiind directorul Gheorghe Văduva, care a fost interceptat inclusiv când discuta cu altcineva despre faptul că a folosit combustibilul pentru mașina sa. Procurorii au decis ca în acest caz să disjungă dosarul și să sesizeze Direcția Națională Anticorupție, Serviciul Teritorial Craiova, viitoarea anchetă urmând să îi vizeze pe toți foștii directori generali ai CE Turceni din ultimul deceniu, dar și pe alți șefi din unitate. Practic, Laurențiu Octavian Graure, Marian Moțocu, Ionel Manțog, Gheorghe Văduva și Daniel Pităroiu vor trebui să dea explicații în fața anchetatorilor DNA, asta după ce unii dintre ei au fost audiați și în actualul dosar ce îl vizează pe Berele și alți zece angajați de la Turceni.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here