Prefectul Andrei, la întâlnire cu Elena Udrea

358

prefect primari facuta de minePentru a rezolva problemele primarilor din Gorj care au solicitat ajutor pentru proiectele pentru care se solicită acordare de garanţii guvernamentale, prefectul de Gorj, Liviu Andrei,

va fi prezent, în această dimineaţă, la ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea. Înaltul funcţionar a anunţat acest lucru edililor locali prezenţi la şedinţa de la Prefectura Gorj, convocată ieri chiar cu acest scop.

Prefectul a stabilit şedinţa cu primarii pentru a fi făcute de către aceştia observaţii şi propuneri privind proiectele pentru care se solicită acordarea de garanţii guvernamentale. Acest subiect a stârnit însă polemici în rândul primarilor care nu s-au arătat lămuriţi cu proiectele promovate de ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea. Pentru a-i asigura pe primari că le va da răspuns la toate aceste probleme ridicate de ei, prefectul Liviu Andrei a anunţat că în această dimineaţă va fi în biroul ministrului Udrea. Declaraţia lui Liviu Andrei a născut zâmbete în rândul primarilor prezenţi la şedinţa de ieri de la Prefectura Gorj. Momentul a fost însă depăşit, prefectul mai prezentând primarilor şi alte măsuri solicitate de către prim-ministrul, Emil Boc. S-au purtat însă destule discuţii despre noua Ordonanţă de Guvern ce vizează autorităţile locale care aduc bani europeni în România. „Primarii care nu au partea de co-finanţare asigurată, vor fi sprijiniţi utilizând instrumentul garanţiei guvernamentale în domeniile infrastructurii rutiere, energiei, a alimentării cu apă, pentru managementul deşeurilor, ale educaţiei şi ale sănătăţii”, a transmis Andrei. De altfel, Vasile Văcaru, şeful serviciului Afaceri Europene, Cooperarea Internaţională, Dezvoltare Economică şi Monitorizarea Serviciilor Publice Deconcentrate (AECIDEMSPD), a menţionat că pentru a obţine garanţiile, primarii trebuie să îndeplinească două condiţii cumulative: să existe un contract de finanţare al primăriei cu o autoritate de management şi proiectele să fie promovate într-unul din domeniile mai sus menţionate.
Prioritare, casele pentru specialişti
Totodată, în cursul informării de ieri, prefectul de Gorj a transmis primarilor din localităţile rurale ale judeţului să identifice terenuri unde se pot construi case pentru specialişti, prin intermediul unui program iniţiat de Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului. „În mediul rural, trebuie să construiţi între 10 şi 15 case pentru profesori, medici, poliţişti, dar doar pentru cei care nu deţin o proprietate aflată în apropierea locului de muncă.
Autoritatea locală trebuie să pună la dispoziţie pentru construcţii aproximativ cinci sute de metri pătraţi”, a declarat Liviu Andrei. Casele, vor avea două sau trei camere, cele cu două vor avea în jur de 100 metri pătraţi, iar cele cu trei 120 de metri pătraţi.
Valoarea unei locuinţe cu două camere va fi de aproape 30.000 de euro, iar cele cu trei camere vor costa 35.000 de euro.
Terenul aferent va fi dat în folosinţă gratuită chiriaşului, acesta nu va trebui să-l vândă, iar contractele sunt valabile pe timpul desfăşurării activităţii în localitatea respectivă. „Aşteptăm dosarele din partea voastră până pe 25 martie, deoarece noi, până pe 30 vrem să le trimitem către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Identificaţi terenul, personalul, şi menţionaţi dacă în zona respectivă există sau nu utilităţi. În caz contrar, Ministerul Dezvoltării va deconta şi utilităţile”, a mai spus prefectul judeţului Gorj.
Acesta este de părere că programul este unul deosebit de util deoarece satele româneşti trebuie să aibă specialişti, nu să-i îndepărteze necreându-le condiţii de lucru.
Izabella MOLNAR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here