Prazul şi binefacerile sale

1147
prazFace parte din aceeaşi familie cu ceapa şi usturoiul. Există mai multe varietăţi, dintre care 3 sunt mai cunoscute. Se foloseşte planta întreagă. Conţine vitaminele (B fi C), fier, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, mangan, sulf, siliciu, mucilagii, celuloză. Este indicat în dispepsii, anemie, reumatisme, artrite, gută, afecţiuni urinare, azotemie, insuficiente renale, obezitate, arterioscleroză. În uz extern este indicat în abcese, furuncule, cistite, retenţie de urină, hemoroizi, bătături şi întărituri, înţepături de insecte, plăgi, îngrijirea tenului.

SALATĂ DE PRAZ CU RĂDĂCINOASE
Ingrediente: 1 fir mare de praz, 1 morcov, 1 pătrunjel, 1 felie de ţelină, 1 felie de sfeclă roşie, 1 felie de ridichie neagră, 1 legătură de leuştean cu tarhon, 75 ml ulei, 1 lingură suc de cătină, 1-2 linguri tărâţe, 1 linguriţă pulbere din seminţe de gogoşari, 1/2 linguriţă pulbere de plante aromatice şi condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge. Preparare: Rădăcinile se dau pe răzătoare, se amestecă cu prazul tăiat fideluţă, tărâţa, pulberile, uleiul şi sucul de cătină, iar deasupra se presară verdeaţă tăiată mărunt.
SALATĂ DE PRAZ CU VARZĂ ALBĂ
Ingrediente: 2 fire de praz, 1/2 varză albă, 1 ardei gras, 2 gogoşari, 1 felie de ţelină, 1 legătură de mărar cu hasmaţuchi, 1 linguriţă pulbere din seminţe de roşii, 3 linguri de tărâţe, 1/2 linguriţă pulbere de plante aromatice şi condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge, 75 ml ulei, 1 lingură suc de cătină, 1 mână de petale roşii de flori de nalbă de grădină.
Preparare: Prazul se taie fideluţă, se amestecă cu varza (de asemenea, tăiată fideluţă, frecată în mâini, fără a se scurge de sucul din ea), ţelină rasă, tărâţele, pulberile, sucul de cătină şi uleiul, iar deasupra se adaugă verdeaţa tăiată mărunt şi petalele de flori tăiate fideluţă; pe margini se decorează cu felii verzi de ardei gras şi felii roşii de gogoşari.
SALATĂ DE PRAZ COMBINATĂ
Se prepară salata la fel ca la reţeta precedentă, folosind aceleaşi ingrediente, în afară de sucul de cătină; varza dulce se reduce la 1/4 din cantitate completând cu 1/4 varză murată, stoarsă bine de zeamă, tăiată fideluţă, la care se adaugă 1 morcov ras.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here