Prăjitură cu caramel şi ciocolată

453

Ingrediente:
Pentru blat: 5 gălbenuşuri, 5 linguri de zahăr, 5 linguri de ulei, 100 ml lapte, 1 praf de copt, 140 g făină, 3 linguri de cacao, 1/2 sticluţă esenţă de rom;
Pentru cremă: 1 plic cremă de caramel, 250 ml lapte, 3 linguri de zahăr pudră;
Pentru sirop: 3 linguri zahăr, 1/2 pahar apă, 1 lingură esenţă de rom.

Mod de preparare:
Blat: Se bat gălbenuşurile spumă împreună cu zahărul până când devine de consistenţa unei creme. Se adaugă treptat uleiul, praful de copt şi cacaua. Se amestecă bine, apoi se adaugă laptele şi făina treptat. Se pune esenţa de rom şi se toarnă blatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Se coace în cuptorul preîncălzit la 180 grade.
Cremă: Se pune într-un bol praful de cremă, laptele şi zahărul şi se mixează până se întăreşte.
Glazură: Ciocolata se rupe bucăţele, se toarnă laptele şi se topeşte pe baie de aburi.
Sirop: Se caramelizează zahărul, după care se adaugă apa şi esenţa de rom. Se lasă să fiarbă până când tot zahărul s-a topit.
Montare: Se pune blatul cu faţa în jos şi se însiropează cu siropul rece.
Se întinde crema şi se nivelează bine. Dăm prăjitura la rece până se întăreşte crema (iniţial o să fie destul de moale). Peste cremă se pune glazura de ciocolată, pe care o lăsăm să curgă de pe lingură, încetul cu încetul. După ce s-a topit pe baie de aburi, o lăsăm 2-3 minute să se mai domolească înainte de a o pune pe prăjitură, însă nu trebuie să se răcească totuşi. Presărăm şi migdalele cât ciocolata este caldă şi punem din nou prăjitura la rece.
După ce glazura s-a întărit se taie prăjitura cu un cuţit înmuiat în apă caldă. Se pune din nou la rece până în momentul servirii. Poftă bună!!!
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here