Porumbul cu 7 ştiuleţi, made in Gorj

594

Aminteam, în Gorjeanul de ieri, şi de alte isprăvi ale bunului gospodar Simion Blendea, din satul Seuca, localitate situată la 7 kilometri de centrul comunei Peştişani, de care aparţine. Unele ţin de modernism: panoul solar, viitoarea eoliană şi proiectata centrală termică pe lemne, cu calorifere din fontă.

Şi totuşi, fiind Simion Blendea un fel de campion la capitolul apicultură, el face, în acelaşi timp, bine şi agricultură.
Deşi, cum veţi vedea, cel mai bun agricultor este Dumnezeu. E drept că gospodarul a defrişat pădure plantând vie ori pomi fructiferi. Pe o tarla a pus lucernă pentru cei 40 de iepuri ai săi, iar pe alta porumbul necesar în hrana porcilor. Totuşi, răzleţ, au răsărit doi porumbi pe care nu i-a plantat el. Solul fiind argilos, şi seceta la ea acasă, numai Dumnezeu ştie cum pe unul dintre cocenii de porumb au crescut 7 (şapte!) ştiuleţi. Aproape copţi şi numai buni de recoltat. Acesta fiind şi motivul pentru care tulpinii răsărite cu noroc şi crescute nesperat de înaltă, cu 7 ştiuleţi, cum spuneam, îi zice cocean.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here