Popririle pe pensiile gorjenilor, în scădere

388

Pentru că nu şi-au achitat anumite impozite, facturi ori rate la bănci, luna trecută, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Gorj a trecut la înfiinţarea a peste 2.800 de popriri pe pensiile gorjenilor. Chiar dacă în septembrie nu au dus grija facturilor mărite la întreţinere, pensionarii din judeţul nostru s-au ales cu reţineri din venituri, totuşi numărul popririlor a fost unul mai scăzut faţă de luna de dinainte.

Persoanele cu popriri pe pensie pot rămâne fără o treime din aceasta dacă au datorii către un singur creditor, iar dacă este vorba despre datorii cu titlu de întreţinere sau alocaţii pentru copii, debitorul poate rămâne doar cu jumătate din pensie, cealaltă fiind reţinută pentru acoperirea restanţei. De altfel, se reţine tot jumătate din pensie, dacă persoana are datorii către mai mulţi creditori.

“Situaţia pentru luna septembrie se prezintă astfel: am efectuat un număr de 2.806 popriri pe veniturile pensionarilor, suma totală a viramentelor fiind de 489.285 de lei. Cu o lună înainte, adică în august, numărul popririlor înfiinţate a fost de 2.863, cuantumul viramentelor fiind de 494.334 de lei”, a declarat Daniela Negoiţă, director adjunct în cadrul CJP Gorj.
Cele mai frecvente motive pentru care reprezentanţii Casei de Pensii sunt nevoiţi să facă popriri provin din hotărârile judecătoreşti, credite şi dobânzi restante de la bănci şi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Gorj, impozite şi taxe locale, amenzi, facturi la întreţinere neplătite de la asociaţiile de proprietari, debite restante comunicate de unităţi pentru foştii salariaţi, actuali pensionari.
Conform art. 728, “pensiile pot fi urmărite până la 1/2 din venitul lunar net pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii şi până la 1/3 din venitul lunar net, pentru orice alte datorii”. Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here