Ponta, informat la Severin că RAAN are o datorie de 245 de milioane de lei la CEO

485

Premierul Victor Ponta a afirmat, vineri, că situaţia economică a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) trebuie deblocată prin finanţarea în continuare a fabricării apei grele şi preluarea acesteia la rezerva de stat şi a menţinerii în funcţiune a instalaţiilor de la Termocentrala Halânga. Aici, premierului i s-a adus la cunoştinţă că RAAN are un debit de peste 200 de milioane de lei la Complexul Energetic Oltenia.

Primul-ministru s-a întâlnit vineri cu salariaţii de la Uzina de Apă Grea ROMAG-PROD, sucursală a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN). Ponta a cerut Ministerului Economiei să acţioneze pentru a asigura aprovizionarea cu cărbune energetic de la exploatarea minieră Husnicioara, astfel încât să nu mai fie puse în pericol producţia de energie termică şi electrică. Cu acest prilej, liderii de sindicat şi conducerea RAAN i-au prezentat şefului Guvernului problemele cu care se confruntă şi au solicitat intervenţia urgentă pentru identificarea unor soluţii de depăşirea a impasului economic în care se află platforma industrială.
Victor Ponta a mai fost informat şi asupra parteneriatului dintre RAAN şi Compania Chineză Electric Equipment Corporation Beijing datorită căruia pe platforma industrială a actualei termocentrale se vor investi aproximativ 360 milioane dolari în construcţia unui grup electric de 290 megawaţi.

big_dsc_8734Datoriile RAAN
Viceliderul organizaţiei Mehedinţi a PSD, deputatul Rodin Traicu, a precizat că în august 2012 RAAN înregistra datorii de peste 800 de milioane lei din care 245 milioane lei la furnizorul de cărbune – Complexul Energetic Oltenia, la bănci peste 120 milioane lei, iar la alte entităţi economice diferenţa. “Alocarea de către Guvern în 2012 a 400 milioane de lei pentru suplimentarea bugetului şi achiziţiei de apă grea a reprezentat pentru RAAN un balon de oxigen care a salvat-o de la faliment”, a afirmat Traicu.
De asemenea, el a mai arătat că decizia actualului guvern al României de a introduce în stare de insolvenţă RAAN a dus la salvarea echipamentelor sucursalelor Romag-PROD şi ROMAG-TERMO care riscau să ajungă pe mâna unor persoane care aveau de recuperat bani pentru diferite servicii.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here