Pompiliu Marcea are bust la Şcoala Generală Nr. 11 din Târgu-Jiu

1314

Data de 27 martie 2014 semnifică împlinirea a 29 de ani de la moartea publicistului şi scriitorului Pompiliu Marcea. Aceeaşi dată va rămâne în istorie şi ca ziua în care a fost dezvelit primul bust al lui Pompiliu Marcea. Acesta a fost amplasat în şcoala care îi poartă şi numele, fosta Şcoala Generală Nr. 11 din Târgu-Jiu.

IMG_4180De joi, 27 martie 2014, la Şcoala Generală Nr. 11 din Târgu-Jiu se găseşte un bust al lui Pompiliu Marcea, datorită familie sale, dar, mai ales, nepotului Ion Marcea. Acesta a reuşit să obţină şi o sponsorizare, astfel că l-a însărcinat pe sculptorul Paul Popescu să realizeze un bust care să fie amplasat la unitatea şcolară ce poartă de câţiva ani numele lui Pompiliu Marcea. Dezvelirea bustului a avut loc chiar pe 27 martie, când se împlineau 29 de ani de la trecerea în nefiinţă a scriitorului. „Eu am dorit să fie astăzi, pentru că este un moment comemorativ. Realizarea acestui bust este o mulţumire personală, o eliberare a mea pentru unchiul meu; am depus eforturi noi, urmaşii lui Pompiliu Marcea, familia, şi am obţinut şi o sponsorizare de la CEO”, a confirmat Ion Marcea, nepotul scriitorului şi publicistului IMG_4202IMG_4208Pompiliu Marcea.
La dezvelirea bustului de la Şcoala Generală „Pompiliu Marcea” au participat cadre didactice, reprezentanţi ai autorităţilor publice judeţene, respectiv Ciprian Florescu – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gorj, dar şi nume sonore din domeniul Culturii, cum ar fi Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu, şi sculptorul Paul Popescu, realizatorul bustului. Moderatorul evenimentului a fost Viorel Gârbaciu, cel care l-a şi cunoscut pe Pompiliu Marcea.
Gorjeanul Pompiliu Marcea a reprezentat cu cinste judeţul în care s-a născut şi municipiul Târgu-Jiu unde a învăţat, dar şi  învăţământul universitar românesc, la cele mai prestigioase universităţi din Europa unde ani buni a predat Limba şi Literatura română. A fost Şeful Catedrei de Limba şi Literatura Română a Universităţii Bucureşti. Marcea a dat ţării zeci de generaţii de profesori de limba şi literatura română, care au ridicat nivelul învăţământului românesc, iar prin scrierile sale a rămas în elita criticii şi istoriei literare româneşti.
Minodora Sucea

1 COMENTARIU

  1. inca un surogat de bust care nu are nici o legatura cu persoana evocata (cazul regizorului sergiu nicolaescu)
    cred ca este vorba de busturi pe banda rulanta care satisfac doar buzunarul dlui paul popescu, nu si exigentele artei poate sunt si alte calcule.
    da-i inainte, stimabile, ca e mare seceta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here