Pompierii, prietenii copiilor de la Grădinița cu Program Prelungit ,,Mihai Eminescu” din Târgu-Jiu

2923

Grădinița cu Program Prelungit ,,Mihai Eminescu” din Târgu-Jiu a organizat în data de 16 iunie 2021 activitatea ,,Pompierii, prietenii noștri!”, acțiune cuprinsă în calendarul PARTENERIATULUI EDUCAȚIONAL ,,VIAȚA ARE PRIORITATE – SPUNE NU INCENDIILOR!”, coordonat de prof. ANA-MARIA BÎZDOACĂ și prof. DAMIAN CORINA, în parteneriat cu INSPECTORATUL PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ ,,LT. COL. DUMITRU PETRESCU” GORJ.
Focul a fost descoperit de către oameni cu milioane de ani în urmă. Totul a pornit de la un fulger căzut pe pământ. Astfel s-a descoperit lumina, căldura și puterea focului. Dar, foarte repede, omul a aflat că poate muri de flăcările nemiloase ale acestuia.
În țările civilizate, copiii, chiar de la vârsta preșcolară, știu bine ce au de făcut în caz de incendiu. Dacă respectă câteva reguli de bază, nu li se întâmplă nimic rău când se produce un eveniment nedorit. Pentru a forma comportamente preventive la copiii preșcolari, au fost invitați la sediul instituției, Grădinița cu Program Prelungit ,,Mihai Eminescu” din Târgu-Jiu, cadre specializate de la I.S.U. Gorj, însoțite de o autoutilitară de pompieri, pentru a oferi preșcolarilor informații despre echipamentele folosite la intervenții și despre modalitățile de stingere a incendiilor.
Scopul activității a fost cunoașterea măsurilor de prevenire a situațiilor de urgență și formarea unei atitudini responsabile faţă de protejarea propriei vieți şi a semenilor săi .
Copiii au aflat chiar de la reprezentanții I.S.U. despre riscurile jocului cu focul, despre cum pot fi prevenite diferite situații de urgență, despre reguli și măsuri privind modul de comportare și acțiune în cazul producerii acestora. Pompierii le-au prezentat copiilor mașina din dotare, le-au făcut cunoștință cu echipamentele salvatoare și tehnicile de intervenție în misiuni reale.
Preșcolarii au vizitat autospeciala urcând în cabină, au pornit sirenele și au rotit volanul ca și cum ar fi fost pompieri adevărați. Au îmbrăcat hainele de protecție, au luat casca pe cap și au ținut în mânuțe furtunurile de evacuare a apei necesară stingerii incendiilor.
Focul i-a fascinat mereu pe copii, iar educarea privind apărarea împotriva incendiilor nu înseamnă să li se interzică copiilor tot ceea ce are legătură cu focul. De aceea este necesar ca de la cele mai fragede vârste copiii să afle care sunt pericolele focului şi fumului şi să se exerseze cu ei formarea unor comportamente şi atitudini de tip preventiv în diferite situații de urgență.
Prof. Damian Corina

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here