Poliţiştii locali i-au amendat pe târgujienii care au încălcat legea antifumat

524

Polițiștii locali din cadrul Serviciilor de Ordine Publică ale Poliției Locale a Municipiului Târgu Jiu au aplicat în prima săptămână, de la intrarea în vigoare a Legii nr. 15/ 2016 privind modificarea și completarea Legii nr.349/ 2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, patru sancțiuni contravenționale.

În urma acțiunilor de patrulare din mai multe zone ale orașului, două persoane au fost sancționate, în cursul zilei de ieri, cu amenzi contravenționale în valoare de 100 de lei fiecare după ce au fost surprinse consumând produse din tutun în apropierea unui loc de joacă. Tot în data de 24 martie 2016 a mai fost aplicată o amendă în valoare de 100 de lei unei persoane care fuma într-o stație de transport în comun din apropierea Gării Târgu Jiu. De asemenea, polițiștii locali au mai aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 50 de lei unui adolescent cu vârsta sub 18 ani pentru că a fost suprins fumând într-un spațiu public închis.

Acţiunile poliţiştilor locali continuă
Potrivit Alexandrei Petriţa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Târgu-Jiu, acțiunile de verificare vor fi continuate de polițiștii locali în spațiile închise de pe raza orașului și în săptămânile care urmează.
Conform noilor prevederi legale, se interzice fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. De asemenea, se interzice complet fumatul în unitățile sanitare, de învățământ, precum și în cele destinate populației și asistenței copilului, de stat și private. „Nerespectarea de către persoanele fizice a prevederilor legale se sancționează cu amendă contravențională de la 100 la 500 lei. În cazul persoanelor juridice, prima abatere se sancționează cu amendă contravențională de 5000 lei, cu amendă contravențională de 10.000 lei și cu sancțiunea complementară de suspendare a activității până la remedierea situației care a dus la suspendarea activității la a doua abatere. Săvârșirea unei noi contravenții la această lege se sancționează cu amendă contravențională de 15.000 lei și cu sancțiunea complementară de închidere a unității”, subliniază Alexandra Petriţa, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Târgu-Jiu.

Unde se mai poate fuma?
Potrivit prevederilor noului act normativ, fumatul este permis numai în camere special amenajate, exclusiv în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale, cu respectarea următoarelor condiţii: a) să servească exclusiv fumatului; b) să nu fie spaţiu de trecere sau de acces în spaţii publice închise; c) să fie dotate cu sisteme de ventilaţie funcţionale care să asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativă; d) să fie dotate cu scrumiere şi extinctoare şi amenajate în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind prevenirea şi stingerea incendiilor; e) să fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: «Cameră pentru fumat», «Loc pentru fumat».” Cei care nu respectă prevederile legale în vigoare îşi asumă riscul de a fi sancţionaţi.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here