Politicieni şi oameni de cultură, premiaţi de Academia Internaţională „Mihai Eminescu”

332

_MG_8792„Academia Internaţională Mihai Eminescu” şi-a desemnat câştigătorii. La evenimentul care a avut loc joi seara, la un hotel renumit din Ţicleni, au participat atât oameni culturali din întreaga lume, cât şi politicieni. Cu toate că premiile ar fi trebuit oferite doar unor personalităţi ale culturii, literaturii şi spiritualităţii în viaţă, şi oamenii politici au fost răsplătiţi cu trofee şi diplome de excelenţă.

Cei care s-au ales cu o astfel de distincţie au fost pesedistul Victor Ponta şi liberalul Mihai Voicu. Pe lista politicienilor care au plecat acasă cu o diplomă de excelenţă s-a numărat şi primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, pentru munca sa din domeniul administraţiei publice.

Ambasadorii Japoniei şi Cubei la Bucureşti, politicieni, oameni de cultură au participat, joi seara, la decernarea premiilor „Academiei Internaţionale Mihai Eminescu”. Juriul de la manifestare a fost format din muzicianul Gheorghe Zamfir, care este şi membru de onoare al academiei, de unul dintre cei mai mari scluptori ai lumii contemporane, şi de Costantin Barbu. Atmosfera a fost întreţinută de Dumitru Fărcaş, care a susţinut un moment artistic la taragot pentru cei prezenţi şi de actorul Emil Boroghină, care, spre bucuria oamenilor de _MG_8925cultură, a recitat poezii ale marelui poet Mihai Eminescu dar şi citate din Shakespeare. Distincţia care a deschis seara, a fost marele premiu pentru poezie, care a ajuns la Miguel Barnet, preşedintele uniunii scriitorilor şi artiştilor din Cuba. Şi premiul pentru poezie, a ajuns tot în afara ţării, în Macedonia.

Fărcaş, cel mai bun muzician

_MG_9051Aşa cum era de aşteptat, nici personalităţile din România nu au rămas nepremiate. Fie că a fost vorba despre cel mai bun muzician, politician sau medic, românii s-au făcut remarcaţi. Premiul „Academiei Internaţionale Mihai Eminescu” pentru medicină a fost acordat medicului Mihai Lucan. Pe lista celor premiaţi s-a numărat şi Adrian Gorun cu premiul pentru management academic. Dumitru Fărcaş, celebrul dirijor, a primit premiul pentru muzică, care i-a fost înmânat de colegul său de breaslă, Gheorghe Zamfir, care i-a făcut şi prezentarea marelui artist. Acesta a declarat că îl cunoaşte pe Fărcaş de peste 42 de ani, mulţi ani fiind adversari, „bătându-se” pe numeroase premii. Zamfir a mai adăugat că din toamna aceasta, va apărea un disc, pe care cei doi l-au realizat împreună, şi care va conţine şi melodii interpretate de aceştia. Marele artist, Dumitru Fărcaş, s-a arătat încântat de premiul pe care l-a obţinut şi de faptul că se află pe meleagurile Mariei Lătăreţu. Aceasta i-a mulţumit prietenului său, Zamfir, şi a declarat că şi el a avut onoarea să îl prezinte pe acesta l-a decernarea unui premiu. „Mulţumesc din toată inima tuturor, care s-au gândit la mine, parcă ştiind că marele poet Eminescu a fost pentru mine precum stele cerului. Am îmbrăţişat poezia poetului din copilărie şi îl iubesc pe Eminescu, aşa cum l-a iubit toată naţiunea şi cum a ajuns să îl iubească tot mapamondul”, a spus cel care a fost premiat pentru muzica sa. „Mulţumesc pentru distincţia care mi-a fost acordată astăzi şi vă aduc credinţa că atât timp cât voi trăi, voi sluji cu credinţă meritele pentru care mi-au fost acordate aceste înalte distincţii. Vă mulţumesc din suflet”, a încheiat artistul

Norica Nicolai, încântată de premiul obţinut

_MG_8900Pe lista premiaţilor, s-a aflat şi Norica Nicolai, europarlamentar PNL. „Academia Internaţională Mihai Eminescu” a desemnat-o pe Norica câştigătoarea premiului European pentru Politici Comunitare. Preşedintele comisiei de jurizare a lăudat-o pe Nicolai pentru tot ce face pentru cultura românească. „E o mare onoare să pot vorbi în seara aceasta (n.r. joi), venind dintr-o lume care nu este a dumneavoastră, dar pentru mine lumea dumneavoastră este bucuria supremă. Ca om, am şi eu un timp al trăirii şi un timp al mărturisirii, şi vreau să vă mărturisesc că alături de dumneavoastră am trăit bucuria de a realiza la Bruxelles un moment de cultură de excepţie”, a declarat plină de încântare Norica Nicolai. „Ca om politic vreau să vă reamintesc un lucru, dat fiind faptul că ne aflăm în Gorj, pe care eu l-am remarcat şi care pe mine mă doare. Când Brâncuşi a donat statului român, atelierul din Paris, acesta i-a refuzat bucuria de a-şi dărui bucuria sufletului şi opera celor care l-au creat, românilor”, a mai adăugat Norica. La sfârşit, euro-parlamentarul şi-a declarat mulţumirea pentru premiul obţinut.

Ponta şi Voicu, oamenii politici ai anului

IMG_9007Eveminetul care a avut loc joi seara, a fost şi politizat. De la manifestare nu au lipsit nici politicienii gorjeni. Premiile pentru omul politic al anului, au fost acordate de „Academia Internaţională Mihai Eminescu” preşedintelui PSD, Victor Ponta şi prim-vicepreşedintelui PNL, Mihai Voicu. Dacă cel dintâi nu a putut fi prezent la manifestare, întrucât era la Bruxelles, Voicu şi-a ridicat premiul. Ponta a asigurat, printr-un mesaj, că va face tot ce este posibil pentru ca România să pornească pe un drum mai bun. Mihai Voicu a ţinut să îi salute pe cei prezenţi şi în limba engleză, iar apoi a vorbit, în limba natală, despre cultură dar şi politică. „În lumea politică din România, din păcate, valorile sunt de cele mai multe ori inversate. Este realmente un spaţiu de linişte şi de normalitate să vedem un loc, aici, unde valorile sunt la locul lor firesc, un loc în care aceste valori ne pot călăuzi pe toţi şi ne pot servi drept modele”, a declarat Voicu. Acesta s-a simţit extrem de onorat pentru distincţia primită.

Florin Cârciumaru, premiat cu diplomă de excelenţă

Şi primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru a fost distins cu Diplomă de Excelenţă în Administraţie Publică Locală. „Pentru mine este o mare bucurie şi onoare, în primul rând, că în această seară (n.r. joi) mă aflu lângă mari personalităţi ale Olteniei şi României. Este o mare onoare că am primit această distincţie, drept pentru care vă mulţumesc foarte mult dumneavoastră, colegilor de lângă mine, cât şi cetăţenilor municipiului Târgu-Jiu. Fără sprijinul cetăţenilor, al colegilor nu aş fi primit această distincţie. Şi în numele cetăţenilor din oraşul Târgu-Jiu, vă asigur pe toţi că vom face tot ceea ce depinde de noi ca şi Brâncuşi, acolo sus să fie mulţumit de noi”, a declarat edilul municipiului. Acesta a fost felicitat de colegii de partid pentru distincţia primită.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here