Polistiren ignifugat pentru toate blocurile reabilitate termic din Târgu-Jiu

537

60 de blocuri din municipiul Târgu-Jiu au fost reabilitate termic din 2009 încoace sau sunt în curs de reabilitare, în baza derulării şi obţinerii de fonduri europene şi guvernamentale. Oficialii din administraţia publică locală afirmă răspicat că materialele folosite la izolaţia exterioară a blocurilor sunt unele ignifuge.

Locatarii blocurilor din Târgu-Jiu care au fost incluse de municipalitate în programul naţional pentru creşterea eficienţei energetice, nu ar trebui să îşi facă griji privind materialele folosite de constructori la reabilitarea termică a clădirilor. În ciuda faptului, că incendiul din Clubul Colectiv din Capitală a izbucnit pe motiv că izolaţia din incinta acestuia nu era ignifugă, ci putea arde foarte uşor, materialele fiind de o calitate slabă şi ieftine, târgujienii se pare că nu ar trebui să se preocupe că un astfel de incident s-ar putea repeta chiar cu clădirile în care aceştia locuiesc. La nivel naţional, a fost pusă problema că mii de locuinţe au fost izolate termic cu polistiren expandat neignifugat datorită costurilor mai ridicate pe care le implică materialul ignifugat, cel care de fapt nu ar pune viaţa oamenilor în pericol.

Reprezentanţii Primăriei Municipiului Târgu-Jiu dau asigurări că târgujienii ale căror blocuri au fost reabilitate termic ori sunt în curs de reabilitare, nu au motiv de îngrijorare. “Din 2009 încoace, 60 de blocuri au fost reabilitate termic, unele fiind chiar în curs de reabilitare. Este vorba despre câteva blocuri ale căror lucrări vor fi încheiate în perioada următoare de pe străzile Unirii, Caragiale, Victoria Centru şi Popa Şapcă. Banii pentru reabilitarea tuturor blocurilor din Târgu-Jiu, care au fost supuse unor astfel de lucrări reprezintă atât fonduri guvernamentale, cât şi europene. Toate reabilitările care s-au făcut, izolaţiile termice mai precis, întrunesc cerinţele în vigoare, adică la toate s-a folosit polistiren ignifugat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu, Lavinia Petriţa.

ROMEPS avertizează!
În urmă cu câţiva ani, datorită incendiilor izbucnite în incinta unor blocuri reabilitate termic, Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România, ROMEPS, făcea câteva recomandări privind materialele folosite în termoizolaţii: nu folosiţi polistiren DSC_0026neignifugat la termoizolări; nu folosiţi materiale ieftine, fără certificate şi agremente de calitate; plăcile de polistiren se lipesc pe contur, nu în puncte! “Pentru a reduce costurile, unii producători aleg să achiziţioneze materii prime neignifugate. Avertizăm că folosirea unui polistiren, din materii prime neignifugate, nu este nici pe departe conformă cu standardele în vigoare, în cazul unui incendiu, acesta arzând cu flacără deschisă. Nu întotdeauna un produs ieftin este şi cel mai bun! Cu atât mai puţin în construcţii”, declarau în urmă cu ceva timp şefii ROMEPS. Lipirea cu material adeziv efectuată în puncte poate duce şi la propagarea unui eventual incendiu care ar porni din interiorul clădirii, prin crearea unei zone cu tiraj forţat. De aceea, se recomandă lipirea pe contur a plăcilor termoizolante.

70 de proiecte, pregătite pentru obţinerea finanţării
Municipalitatea din Târgu-Jiu spune că pentru anul viitor sunt pregătite încă 70 de proiecte pentru reabilitarea termică a altor blocuri din mai multe zone ale oraşului. Acestea vor fi depuse la Ministerul Dezvoltării în vederea obţinerii finanţărilor aferente. Toate blocurile care intră în reabilitare vor beneficia chiar şi de schimbarea tâmplăriei din apartamente. Acestor lucrări li se adaugă şi izolarea termică a pereţilor exteriori, a planşeului podului şi a subsolului, precum şi înlocuirea tâmplăriei la spaţiile comune.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here