Polaris şi Poliţia Comunitară Târgu-Jiu, în parteneriat pentru un oraş curat

309

luis popa facuta de mineDin această săptămână, societatea care asigură ridicarea deşeurilor de pe raza municipiului Târgu-Jiu, Polaris M. Holding SRL, alături de poliţiştii comunitari au demarat două campanii de conştientizare a cetăţenilor cu

privire la o bună colectare selectivă a gunoaielor. „La prima campanie, care se referă la selectarea deşeurilor, ne ajută Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj şi Agenţia pentru Protecţia Mediului. Vom merge prin câteva şcoli generale şi licee din municipiu pentru a distribui elevilor pliante, vom ţine cursuri şi chiar vom duce eurocontainere. Şi asta pentru că am văzut că tinerii sunt mai receptivi decât adulţii”, ne-a declarat Luis Popa, directorul punctului de lucru din Târgu-Jiu al Polaris.

Totodată, cu sprijinul unor reprezentanţi ai romilor din mai multe cartiere din municipiu, dar şi cu colaborarea Poliţiei Comunitare, angajaţii Polaris vor face educaţie romilor din zonele unde există depozite necontrolate de gunoaie. „Vrem să eliminăm focarul de infecţie, şi vrem să facem romii să înţeleagă unde trebuie să arunce gunoiul. Degeaba am pus eurocontainere de 17 metri cubi în fiecare cartier şi am dat europubele din plastic pentru fiecare gospodărie, căci deşeurile sunt aruncate tot la nimereală”, a mai spus Popa.
Reprezentanţii romilor prezenţi la Primăria Târgu-Jiu au declarat că de-a lungul lui 2009 au făcut câteva acţiuni în comunităţile lor, şi se pare că unii oameni au înţeles.
Ion TudorComunitarii dau amenzi de până la 20.000 lei
Pe parcursul anului 2009, Poliţia Comunitară Târgu-Jiu a aplicat 41 de sancţiuni cu amenzi între 50-1.000 lei pentru aruncarea de deşeuri pe spaţiile verzi din oraş, şi alte 27 pentru aruncarea de mase plastice. Amenzile cele mai mari se aplică persoanelor juridice, însă acestea sunt mai puţine decât cele fizice, care nu respectă mediul. „Prin Hotărârea 365/2005 luată la nivel de Consiliu Local, s-au dispus aplicarea de amenzi între 200-1.000 lei pentru aruncarea pliantelor pe stradă. La acest capitol, am dat în 2009, 23 de amenzi. Şi aruncarea chiştoacelor de ţigări la voia întâmplării, i-a costat câte 25 de lei pe 252 de cetăţeni”, ne-a declarat Ion Tudor, şeful Poliţiei Comunitare Târgu-Jiu. Acesta a mai menţionat faptul că autorităţile locale cheltuiesc enorm şi depun multe eforturi pentru a duce o campanie de educare a cetăţenilor privind menţinerea unui mediu şi a unui oraş curat şi sănătos.
Polaris nu dă afară oameni
Conducerea Polaris Târgu-Jiu a anunţat faptul că în acest an, toţi cei 67 de angajaţi de la Salubrizare vor rămâne pe funcţii şi nu se vor face disponibilizări.
Tariful de „administrare” a deşeurilor este de 4 lei/lună, preţ în care intră şi depozitarea gunoaielor. Polaris n-a mai mărit preţul la transport şi colectare din anul 2007 ci doar la depozitare prin înfiinţarea depozitul UEG Târgu-Jiu. Lunar, pentru depozitare, persoanele fizice plătesc 0,30 euro, iar cele juridice şase euro/metru cub.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here