Poetul Ion Căpruciu, la 70 + 1 ani

375

DSCN0415Colaboratorul nostru – Ion Căpruciu, căci despre el este vorba, mai cunoscut şi ca omul fără duşmani, închearbă, azi, 71 de cotolani. La tinereţea lui spirituală şi, de ce nu, chiar fizică, nu-i arată deloc. Parcă ieri, pentru domnia sa, debuta în gazetărie cu articole în „Gazeta Gorjului”.

Îşi încercase norocul la o Şcoală medie tehnică financiară la Târgu Jiu, desfiinţată după un an. Redistribuit la Şcoala Medie „Tudor Vladimirescu”, n-a putut-o urma. Tatăl, din cauza sărăciei şi a cotelor, nu-l putea întreţine. A stat un an la coada vacii şi a oilor, iar apoi, la îndemnul unui învăţător, Pantelimon Goga, s-a dus la Şcoala Profesională Peştişani. Avea haine şi cărţi gratuite şi chiar mâncare. Citea cu nesaţ şi a învăţat o meserie –brăţară de aur. A urmat tot Liceul „Tudor”, mai apoi, la seral. Trudea să se-ntreţină şi, după bacalaureat, şi-a zis să facă o facultate la zi – Psihologia. Şi nu oriunde, ci în centrul universitar Iaşi. Din dragoste de Eminescu şi de poezie. A lucrat ca psiholog, într-un domeniu unde nu avea voie să se dedea la literatură. Aşa că, sub anonimat, a scris sub pseudonimul Constantin Dochian la „România Literară”. Acolo, directorul Geo Dumitrescu şi naşul multor poeţi importanţi, care ţinea rubrica „Atelier literar”. Pretenţiosul Geo Dumitrescu l-a publicat. A câştigat, înainte de Revoluţie, şi concursuri editoriale, tot sub pseudonim, debutând la Editura Ion Creangă, avându-l redactor de carte pe poetul G.D. Vasile. După 1990, a mai scris, firesc, revenind la adevăratul nume. Critica i-a fost favorabilă, cea mai apreciată carte a sa fiind „Edenul de acasă”, pe care subsemnatul o consideră primul pas spre o trilogie care va impune în lirica românească un nume care-l va întrece pe marele poet Marin Sorescu din celebra „La lilieci”, un fel de epopee a satului Bulzeşti. Opinia este susţinută şi de poetul-filozof Ion Popescu Brădiceni ori poetul clujean Mircea Petean, patronul editurii LIMES.

În suplimentul literar al revistei „Serile la Brădiceni”, Ion Căpruciu a publicat o parte a noii sale cărţi „Suferind de albastru”. Iar mai jos, poetul retras în Brădiceniul natal, ne-a încredinţat câteva poeme şi balade inedite din următorul său volum: „Moara de grâne şi poezie”. La mulţi ani! Şi la mai multe poezii, Maestre!

Ion Predoşanu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here