Podul din Albeni, stă să cadă de la o zi la alta – Zeci de gospodării riscă să fie afectate

627

SANY9864Podul de cale ferată din comuna gorjeană Albeni este în pericol de a se prăbuşi. Podul era un punct de legătură între Tg-Jiu şi Berbeşti, fiind folosit pentru transportarea cărbunelui. Se impun măsuri urgente de demontare a construcţiei, iar costurile s-ar ridica la aproximativ 10 miliarde de lei vechi. Astăzi, la sediul Instituţiei Prefectului Gorj, autorităţile discută din nou despre situaţia de la Albeni. Reprezentanţii Guvernului în teritoriu nu speră la o rezolvare rapidă a problemei, deoarece partenerii de discuţie, CFR Craiova şi SNLO pasează responsabilitatea de la unul la altul. La întâlnire au fost chemaţi să participe şi reprezentanţi ISU Bucureşti.

Podul nimănui?
Niciuna dintre cele două societăţi chemate la discuţii nu vrea să scoată din buzunar 10 miliarde de lei vechi, necesare pentru demontarea construcţiei.
În urmă cu o lună de zile, Prefectura Gorj a mai purtat o rundă de discuţii cu părţile implicate. “Atunci cei de la CFR Craiova nu au binevoit să participe la întâlnire” declara prefectul de Gorj, Ion Florescu. Până în prezent, nu s-a reuşit să se afle în gestiunea cui este podul din Albeni. SNLO, profitând de neparticiparea reprezentanţilor Căilor Ferate Române, s-a derogat de responsabilitate, afirmând că podul se află de fapt în gestiunea CFR, prezentând acte în acest sens. Ulterior, conducerea CFR Craiova a afirmat la rândul ei, că deţine documente prin care poate demonstra faptul că, în realitate, podul este al SNLO. La mijloc este vorba de o sumă destul de mare de bani pe care oricare dintre cele două societăţi ar trebui să o cheltuie, în cazul în care ar fi gestionara podului.
SANY9865Nefuncţional de aproape 3 ani de zile
Din anul 2006, podul folosit de SNLO pentru transportul cărbunelui de peste Gilort, pe teritoriul comunei Albeni, a fost, se poate spune, luat de apă. Curenţii acestui râu au luat pur şi simplu pământul de sub unul dintre pilonii ce susţineau podul în cauză.
Poate că pentru unii oameni din comună, acest lucru nu înseamnă mare lucru, dar, din păcate, datorită dimensiunilor considerabile ale acestui pod, odată căzut, riscă să devină un adevărat baraj în calea apelor, râul urmând să treacă pur şi simplu prin curţile celor aproximativ 20 de gospodării amplasate pe fosta albie, care cel mai probabil va fi afectată serios în urma unei posibile viituri.
Primarul atenţionează
Dumitru Victora, edilul comunei, a declarat că au mai fost luate măsuri în trecut, dar nimic serios nu a fost făcut pentru a-i feri pe sătenii ce au gospodăriile în calea apelor. “Au fost la început discuţii în legătură cu propietarii podului. Cei în discuţie au fost CFR Craiova şi SNLO. Până la urmă s-a stabilit că proprietarul este SNLO. În momentul de faţă, podul se află într-o stare foarte avansată de degradare, iar dacă ploile vor continua, riscăm ca o posibilă viitură să-l măture. Noi, Primăria Albeni, am oprit accesul pentru că poate pica oricând, am sesizat Apele Române, care au venit au analizat situaţia. Podul se află acum sub monitorizarea noastră. Din câte am înţeles eu, se va face o distrugere lentă, în sensul că va fi distrusă doar secţiunea afectată” a declarat domnul primar.
Sătenii îngrijoraţi îşi pun speranţa în primar
Oamenii din partea locului au declarat că de apa nu le va afecta foarte mult casele, în schimb o posibilă viitură le-a putea distruge grădinile şi terenurile agricole. Pentru ei acesta ar însemna pagube imense şi ar risca să facă foamea la iarnă. “Nu de case ne este nouă, pentru că nu va fi destulă apă să ne ia casele. Problema principală sunt grădinile şi ogoarele. Dacă se pune vreo ploaie mai puternică poate vine o viitură şi atunci se alege praful de toată munca noastră de anul ăsta”, declară unul Vasile Higiu, unul dintre localnicii ce locuiesc în apropriere de podul ce stă să se prăbuşească. Oamenii au aflat că şi primarul se interesează de situaţie, lucru care i-a mai liniştit. “Este o problemă destul de importantă, cel puţin pentru noi cei care stăm în zona care poate fi afectată. Ne bucurăm să vedem că şi pe dom’ primar îl preocupă soarta noastră. A venit pe aici, s-a uitat, a blocat capetele podului şi acum aşteptăm să vedem ce o să se întâmple. Ne punem speranţa în el”, Grigore Giubega. În ceea ce îi priveşte pe sătenii mai în vârstă, întrebaţi dacă se tem de inundaţii provocate din cauza căderii podului, aceştia afirmă că speră ca situaţia să se rezolve rapid, înainte ca lucrurile să se înrăutaţească, dacă nu “Dumnezeu să ne ferească”.
Conform declaraţiilor primarului, astăzi la ora 11:00, va avea loc la sediul Prefecturii Gorj, o întrunire între primăria Albeni, SNLO, CFR Craiova şi Inspectoratul Situaţii de Urgenţe Bucureşti. În cadrul acestei întruniri, părţile implicate vor decide ce anume trebuie făcut pentru a stopa pericolul ce-i paşte pe sătenii din proprierea podului.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here