Plăţile pentru păgubiţii FNI, în sertarul lui Boc

468
bocProiectul de lege avizat de guvern în aprilie, prin care AVAS era mandatat să ia un credit, nu a mai fost trimis parlamentului. Persoanele care ani la rând au fost purtate pe drumuri pentru a-şi recupera banii depuşi la Fondul Naţional de Investiţii (FNI) mai au de aşteptat. Asta se întâmplă cu toate că guvernul s-a angajat să finalizeze în 2009 plăţile către cei aproximativ 21.000 de păgubiţi care au primit deja sentinţe judecătoreşti.

Pe 15 aprilie, premierul Emil Boc a anunţat că guvernul a aprobat un proiect de lege prin care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a fost mandatată să acceseze un credit de 210 milioane de lei, în scopul plăţii sumelor către deponenţii FNI.
Nicio plată din octombrie 2008
Mai mult, şeful AVAS, Mircea Ursache, declară în luna mai, pentru EVZ, că în acest an vrea să finalizeze plăţile către păgubiţii FNI, întrucât în caz contrar cheltuielile vor fi mai mari pentru că sumele vor fi indexate cu inflaţia.
La solicitarea EVZ, oficialii AVAS ne-au transmis că instituţia a făcut ultima „plată voluntară” pe 3 octombrie 2008. „Întrucât creditorii FNI au recurs la executarea silită, toate conturile AVAS au fost blocate de către bănci, plăţile voluntare fiind înlocuite de cele prin executare silită, în consecinţă nu putem vorbi despre o sistare a plăţilor către deponenţii FNI”, menţionează AVAS.
Proiect făcut pierdut
Referitor la proiectul de act normativ privind creditul de 210 milioane de lei, AVAS ne-a comunicat că „instituţia nu a luat la cunoştinţă de vreo hotărâre a guvernului de aprobare a sumei respective şi, în consecinţă, nu avea cum să acceseze bani pentru efectuarea plăţilor FNI”.
Totodată, ei spun că finalizarea procesului de despăgubire ţine de veniturile AVAS. Surse oficiale din guvern au spus că au fost dispute între cele două partide în legătură cu acest proiect de lege, astfel că nu a mai fost trimis parlamentului.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here