Plăţile pentru cererile de sprijin pe suprafaţă începând cu 16 octombrie

482

recoltare-grauPlăţile pentru cererile de sprijin pe suprafaţă pentru 2009 vor fi date începând cu 16 octombrie, a declarat directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Daniel Constantin. 

“La data de 16 octombrie, dorim să începem plăţile pentru suprafeţe. Asta înseamnă că noi trebuie să terminăm controalele până la începutul lunii octombrie”, a declarat directorul general APIA, Daniel Constantin. Acesta a mai spus că, până la sfârşitul lunii august, APIA va efectua plăţi de aproximativ un miliard euro.

De asemenea, directorul general APIA a mai spus că instituţia pe care o coordonează are responsabilitatea de a verifica datele declarate de fermieri privind cererile de plată, precum şi îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate.
Verificarea cererilor de plată se realizează prin controale administrative şi controale pe teren.
Daniel Constantin a menţionat că fermierilor care nu permit realizarea controlului pe teren le sunt respinse cererile de plată.
Controalele se efectuează pe o bază de 10% din numărul total de cereri înscrise, cele care sunt controlate fiind selectate aleatoriu.
De asemenea, Ministrul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale, Ilie Sârbu, a declarat într-un interviu pentru NewsIn, în luna iulie, că fermierii ar putea beneficia pentru campania agricolă de toamnă de un avans de 70% din nivelul plăţilor pe suprafaţă cuvenite pentru 2009.
APIA a reuşit să achite 92,56%, adică 492 milioane euro, din subvenţiile pe suprafaţă aferente anului 2008, până la data de 30 iunie, termen până la care Comisia Europeană nu aplică penalităţi, pentru care au fost primite confirmări pe baza extraselor de cont. Pe lângă această sumă agenţia a mai achitat subvenţii pe suprafaţă aferente 2008 până la valoarea de 503,6 milioane euro, pentru care nu s-au primit încă extrase de cont.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here