Plante medicinale din Farmacia Domnului – Leurda sau usturoiul ursului – cel mai puternic antitoxic natural!

2177

Denumire ştiinţifică: Allium ursinum.
Denumire populară: usturoiul sălbatic.
Prezentare. Leurda este o plantă erbacee, cu miros şi gust de usturoi. Ea face parte din familia liliaceelor şi înălţimea ei maximă poate atinge 1,50 metri. În pământ, leurda are un bulb ovoidal, alcătuit din solzi groşi, ce se aseamănă cu căteţii de usturoi. Tulpina este însoţită de două frunze. Leurda înfloreşte în lunile aprilie şi mai, rareori în iunie. Florile se strâng într-o inflorescenţă sub formă de umbrelă, care cuprinde între 5-20 de flori de un alb strălucitor. Fructul e o capsulă. Leurda poate înlocui usturoiul şi, de asemenea, se poate mânca şi conservată. Creşte în toate zonele României şi acum se culege pentru excelentele sale calităţi la salate.
Din punct de vedere medicinal, importante sunt frunzele, din care se prepară salate, cum spuneam, dar şi infuzie ori tinctură de leurdă.
Întrebuinţări. Leurda are virtuţi antiscorbutice, depurative, diuretice, tonifiante. Este recomandată în avitaminoze. Este şi un agent extrem de eficient de curăţire a organismului, a tractului gastro-intestinal şi nu numai, în reglarea activităţii rinichiului, precum şi în activarea şi reactivarea activităţii intestinale.
Leurda sau „usturoiul ursului” este cel mai puternic antitoxic natural, un leac-minune pentru fumători. Este o plantă miraculoasă de primăvară. Purifică sângele şi are efecte puternice în reducerea colesterolului, a tensiunii arteriale, luptă împotriva infecţiilor, răcelilor, ne ajută să depăşim astenia de primăvară. Fumătorii care consumă leurdă sunt protejaţi de efectele catastrofale ale nicotinei.
Popular i se mai zice şi usturoiul sălbatic, fiind unul dintre cei mai puternici detoxifianţi pe care ni-i oferă natura. Numele latinesc al leurdei – Allium ursinum (în traducere, usturoiul ursului) are o legătură cu realitatea că urşii o consumă ca medicament, imediat ce ies din hibernare.
Substanţele active conţinute de leurdă au efecte vasodilatatoare şi ajută la menţinerea în limite normale a tensiunii sanguine.
Se consumă sub formă de suc: 1-2 pahare pe zi, pe stomacul gol, în cure de minim 20 de zile. Se poate administra şi tinctură de leurdă: o linguriţă diluată în jumătate de pahar cu apă, de patru ori pe zi, în cure de o lună, cu o săptămână de pauză.
Contraindicaţii: Nu are.
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here