Plante medicinale din Farmacia Domnului – Hreanul previne cancerul

687

Denumire ştiinţifică: Cochlearia armoracia sau Armoracia rusticana.
Prezentare. Ca plantă perenă legumicolă, hreanul face parte din familia cruciferelor. Hreanul se găseşte şi în flora spontană, dar apare şi sub forma plantelor de cultură. Rizomul de hrean, adică rădăcina, este cilindric, gros şi alb pe dinăuntru, foarte lung, uneori ajungând la o lungime de 50,60 de centimetri. Acest rizom este partea cea mai valoroasă a plantei, nu doar din punct de vedere gastronomic, ci mai ales medicinal. Hreanul se recoltează în lunile septembrie-octombrie, dar şi primăvara. Şi frunzele au o importanţă medicinală, fiind folosite de adepţii terapiilor naturale mai ales în meniurile lor cu hrană vie. Hreanul se mănâncă sub formă rasă, dar şi sub formă de suc, salate sau chiar conservat în oţet.
Substanţe active importante: peroxidaza, vitamina C, săruri minerale, acizi şi uleiuri volatile.
Întrebuinţări. Ca excelent condiment, hreanul contribuie la revigorarea organismului, acţiunea sa de tonifiere fiind de lungă durată. De preferat să se consume în perioadele reci ale anului, constituind un factor de mobilizare a organismului contra frigului. Hreanul are acţiuni binefăcătoare în mai multe afecţiuni precum: astmul, reumatismul, guta, litiaza urinară, leucoreea. Se evidenţiază îndeosebi ca un preparat medicinal extrem de benefic şi în afecţiuni cardiace, precum şi în păstrarea unei bune funcţionări a tractului gastro-intestinal. Specialiştii recomandă folosirea hreanului şi în bronşite, ca şi în alte afecţiuni ale sistemului respirator, mai ales în cele pulmonare.
Hreanul este un valoros diuretic şi expectorant. Marele specialist în tratamente cu plante medicinale, dr. Alexander Reinhard, recomandă hreanul ca un eficient mijloc de prevenire a cancerului, întrucât el conţine în cantitate mare peroxidază – un agent foarte activ în distrugerea radicalilor liberi din organism, cei despre care se ştie că provoacă tumorile canceroase.
Se consumă de preferinţă natural, ras sau conservat, deci mai ales nepregătit termic.
Contraindicaţii: Nu are!
ION PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here