Plafonul de garantare la Prima Casă trebuie extins

354
constructieProducătorii de BCA critică lipsa unei strategii guvernamentale de dezvoltare pe termen mediu şi lung, apreciind că orice plan al României trebuie să aibă printre domeniile prioritare sectorul construcţiilor şi al producţiei de materiale.

„În lipsa unei strategii pe termen mediu şi lung, care să fixeze domeniile prioritare pentru economia românească în următorii 5-10 ani, (…), continuăm să ne derulăm activitatea într-un cadru economic şi legislativ în continuă schimbare, fără posibilitatea de a ne putea fundamenta şi urmări propriile strategii. Considerăm că orice plan de dezvoltare a României trebuie să aibă în centru industria materialelor de construcţii şi a construcţiilor, pentru că în absenţa infrastructurii, niciun domeniu nu poate fi subiectul unui plan de dezvoltare”, se arată într-un comunicat al asociaţiei PRO BCA, care reuneşte principalii producători de profil din România. Asociaţia apreciază că noua formă a programului „Prima Casă” va conduce la deblocarea parţială a pieţei construcţiilor, datorită orientării în principal asupra locuinţelor noi.
PRO BCA consideră însă că includerea locuinţelor ANL în acest program şi posibilitatea chiriaşilor de a le achiziţiona la „preţuri speciale” sunt măsuri greşite, din cauza reducerii plafonului total de garantare şi a faptului că acestea se încadrează pe segmentul caselor ieftine, care implică investiţii minime şi unde calitatea materialelor pierde din importanţă.
„Considerăm că plafonul de garantare, stabilit la 70.000 euro pentru locuinţe noi, respectiv 75.000 euro pentru cumpărătorii organizaţi în asociaţii, trebuia extins la 80.000 -100.000 euro, ceea ce ar fi fost în sprijinul înlăturării limitelor impuse potenţialilor cumpărători. De asemenea, aplicarea acestui program trebuie să vizeze o perioadă mai lungă, pentru ca efectele acestuia să poată fi într-adevăr resimţite”, se spune în comunicat.
Pe de altă parte, producătorii de BCA susţin că autorităţile ar trebui să amâne alinierea preţului gazelor, prin obţinerea unor derogări până la ieșirea din criză. „Liberalizarea acestor preţuri, în condiţiile actualei crize economice, ar reprezenta o nouă lovitură adusă producătorilor autohtoni, cu consecinţe în creșterea costurilor de producţie, ceea ce ar aduce o şi mai mare vulnerabilitate, în condiţiile unei cereri scăzute și competiţiei directe cu materiale din ţări dinafara Uniunii Europene, pentru care aceste reglementări nu produc efecte”, precizează reprezentanţii asociaţiei.
Legat de modificările legislaţiei privind mediul, inclusiv liberalizarea certificatelor de dioxid de carbon, începând cu anul 2013, PRO BCA apreciază că ministerele Economiei, Dezvoltării și Mediului ar trebui să realizeze, încă din prima parte a acestui an, un studiu de impact pentru principalele sectoare economice, inclusiv cel al construcţiilor, în condiţiile în care noile reglementări vor presupune creșteri de preţuri la unele materiale.
Selecţie realizată de Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here