Plafoanele mici au lăsat bolnavii fără medicamente

513

farmacieÎnghesuială mare ieri dimineaţă la farmaciile din municipiul Târgu – Jiu. Oamenii s-au călcat în picioare pentru a ajunge primii să ia medicamentele de pe reţetele gratuite sau compensate.

Acest lucru s-a datorat plafonului mic alocat pentru aceste reţete, adică 50 de milioane de lei vechi pe farmacie. Potrivit directorului general al Casei de Asigurări de Sănătate Gorj, Daniel Bondoc, aceşti bani, însă, nu reprezintă plafoanele integrale pentru această lună.

Zeci de târgujieni au luat, ieri dimineaţă, cu asalt farmaciile. Aceştia s-au înghesuit pentru a ajunge înaintea celorlalţi în faţă, în speranţa că îşi vor putea lua medicamentele necesare. Toată nebunia a pornit, de fapt, de la plafoanele foarte mici. Nu mai mult de 50 de milioane de lei vechi a primit fiecare farmacie pentru reţetele compensate sau gratuite. Aceşti bani nu au fost nici pe departe suficienţi, foarte mulţi dintre cei prezenţi la coadă izbindu-se de un deprimant „nu mai sunt bani”.
Buget rectificat
Daniel Titu Bondoc, directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate Gorj, a declarat că sumele acestea atât de mici au fost alocate pentru că încă nu s-au primit bugetele rectificate de la stat. Astfel, printr-o Ordonanţă de urgenţă, în urma şedinţei de guvern din data de 30 septembrie, s-a stabilit suplimentarea, la nivel naţional, a sumei pentru serviciile medicale şi medicamente. Aceşti bani, mai exact 2 800 milioane lei vor fi împărţiţi între judeţe. „Încă nu ştim cât vom primi pentru că nu s-au primit bugetele rectificate. Cred însă, că nu vorm mai fi probleme majore cu banii în judeţul nostru”, a spus Bondoc. Banii vor ajunge la destinaţie imediat după ce ordonanţa va fi publicată în monitorul oficial şi se vor repartiza la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Dorina CIOPLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here