Pitoresc la Borăscu: Stână de capre în mijlocul satului, iar ciobanul, reclamat autorităților

1374

O stână de capre, înființată de doi ani de zile în mijlocul satului Scorușu, comuna Borăscu, revoltă localnicii, care se plâng că trebuie să suporte zilnic mirosul dejecțiilor animale, ce sunt depozitate chiar lângă drumul sătesc. Oamenii au reclamat la DSP, Garda de Mediu și la Primăria Borăscu faptul că această fermă se află la prea mică distanță de locuințele civile. Mai exact, ferma se află la mai puțin de 80 de metri de prima locuință și la 30 de metri de o fântână de unde se alimentează cu apă mai multe familii din sat. Până în prezent, proprietarul caprinelor nu a fost amendat, ci i s-a dat doar un termen de 45 de zile pentru intrarea în legalitate.

Constantin Pîrvu și-a construit în satul Scorușu o locuință și o stână de caprine, acesta reușind să crească chiar în mijlocul localității 50 de capre. Deși ferma nu ar fi trebuit să fie autorizată, deoarece se află la mică distanță de o fântână, de stația de autobuz și de câteva case din sat, Pîrvu și-a pus pe roate afacerea nestingherit. Proprietarul a ajuns astfel să-și depoziteze reziduurile zootehnice chiar lângă gardul fermei, adică la marginea drumului sătesc, fără a deține o platformă betonată în acest sens ori o fosă similară. Vecinul fermei, Aurel Ilea, a sesizat acum Direcția de Sănătate Publică(DSP), DSVSA și Garda de Mediu Gorj în legătură cu activitatea neconformă a fermei lui Pîrvu, omul susținând că este intoxicat de mirosul dejecțiilor animale de la ferma vecină, pe care trebuie să le suporte zilnic.
“Ciobanul trece zilnic cu caprele pe la poarta mea, lăsând în urmă dejecțiile caprelor și un miros insuportabil. I-am atras atenția proprietarului că nu este în regulă ce face, dar acesta nu a luat nicio măsură. Drept urmare am sesizat Direcția de Sănătate Publică Gorj, Direcția Sanitar Veterinară și Garda de Mediu pentru a interveni și a-l obliga pe proprietar să își mute stâna din mijlocul satului ori să și-o amenajeze conform legii. Până acum nu am primit decât un răspuns de la DSP care îmi dă dreptate, dar îi dă termen de conformare proprietarului 45 de zile fără a menționa la ce distanță trebuie acesta să își amenajeze fosa septică și spațul de depozitare a dejecțiilor zootehnice”, a declarat Aurel Ilea.

Veterinarii au nasul fin și pasează problema primăriei
Acesta susține că DSVSA a trimis doar o înștiințare la primărie și reclamantului prin care roagă autoritățile locale să facă o anchetă cu privire la autorizarea și funcționarea fermei de capre din Scorușu.
La aproape 4 km de ferma lui Pîrvu se află și ferma de capre a lui Marin Condescu, care nu se cunoaște dacă este sau nu autorizată ori funcționează la fel ca a proprietarului din Scorușu. Între cele două ferme se mai află una, la fostul IAS, a lui Dan Țucu. În comuna Borăscu au fost înființate în jur de 10 ferme de creștere a caprinelor, 4 fiind numai la Scorușu, două la Calapăru, una la Borăscu și una la Baniu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here