Piroliza, procedeu experimental la Motru! Bunoaica: Nu vrem grupuri nucleare la Rovinari

3351

* Liderii sindicali din CEO, hotărâți să bată la toate ușile guvernanților
* Iulian Horneț, ignorat de toate guvernele care s-au perindat la cârma țării până acum

Liderii sindicali anunță că vor face toate demersurile necesare pentru a da drumul unei investiții care ar salva mineritul, dacă aceasta va fi implementată. Este vorba despre piroliză, invenția lui Iulian Horneț, unul dintre cei mai mari inventatori români, care a fost ignorat de toate guvernele care s-au perindat până acum.

Nu s-a concretizat nimic în Gorj
Liderii sindicali, Nicu Bunoaica și Constantin Crețan, au reluat discuțiile începute acum un an și spun că vor bate la ușile tuturor ministerelor. În ianuarie anul trecut, autoritățile din județ au avut întâlniri chiar cu inventatorul acestui procedeu prin care deșeurile pot fi transformate în energie, Iulian Horneț. Din păcate, nimic nu s-a concretizat, deși piroliza ar putea fi soluția prin care locurile de muncă din minerit ar putea fi păstrate.
Piroliza este un procedeu prin care ,,se tratează termic și termo-chimic tot ce înseamnă deșeu produs de societatea de acum. Noua tehnologie constă în arderea de înaltă eficiență și ecologică, la temperaturi de incinerare de peste 1.250°C, cu emisii poluante minime a peleților fabricați din orice tip de biomasă. Integrează simultan procese ca gazeificare, combustie, incinerare, postcombustie și transfer optimizat de căldură de extragere din cărbune a unor produse petroliere”, spunea acum mai bine de un an, inventatorul acestei tehnici, Iulian Horneț. Cu alte cuvinte, piroliza poate transforma cărbunele într-un produs nepoluant și energia pe lignit poate deveni una ecologică.

,,Vrem o stație experimentală, la Motru”
Nicu Bunoaica a declarat că va merge la București și va sta de vorbă cu toți miniștrii de care atârnă avizele acestei investiții. Mai mult, acesta este hotărât să aducă invenția lui Horneț la Motru: ,,Nu vrem grupurile nucleare, ale lui Virgil Popescu, la Rovinari! Vom merge peste tot, pentru că piroliza este soluția pentru salvarea locurilor de muncă din minerit. Eu și Constantin Crețan ne vom bate pentru ca la Motru să fie adusă o stație prin care să fie experimentat acest procedeu”, a mai spus acesta.
Virgil Popescu, actualul ministru al Energiei, anunțase proiecte majore în energie, cu construirea a unor grupuri nucleare în locul termocentralelor pe cărbune din Gorj. Nicu Bunoaica mai anunță că de la Bruxelles ar fi venit vești bune în acest sens: ,,Comisia Europeană a transmis puncte de vedere în care arată că sunt de acord cu această posibilitate, cu piroliza. Cu atât mai mult, trebuie să mergem peste cei de la București pentru a pune în aplicare această soluție pentru noi”, a mai spus Bunoaica.
M.C.H.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here