Petiţie on-line pentru salvarea culelor din România

419

Culele sunt, alături de biserici, unele dintre cele mai vechi construcţii pe pământul românesc. Au fost destul de multe, atâtea câte erau necesare, dar au rămas foarte puţine cu toate că ar fi fost necesare, pentru cultura noastră, toate. Cele care acum mai sunt, mai mult ca sigur ele doar supravieţuiesc dar, după cum arată astăzi, nu se ştie cât vor mai putea s-o facă singure.

Noi, arhitecţii României şi oamenii de cultură din cadrul Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori din România (ANUC) semnalăm tuturor instituţiilor României cu putere şi sarcini s-o facă (Preşedinţie, Parlament, Guvern, Ministerul Culturii şi Cultelor, ANUC) să demareze competent şi cât mai urgent, o salvare a acestor monumente lăsate întru distrugere totală de către noii proprietari postrevoluţionari, total indiferenţi de istoria României şi să purceadă la o repunere în valoare a lor; o repunere bazată pe competenţe profesionale şi nu cu intervenţii distructive, care mai apoi să plaseze aceste monumente într-un circuit turistic educaţional. Dragilor, ROMÂNI, alăturaţi-vă ideii filialei noastre euroregionale Sud-Vest Oltenia a Uniunii Arhitecţilor din România, de a salva aceste dovezi, încă vizibile și palpabile, ale existenţei culturii noastre într-o anume perioadă din istoria zbuciumată a neamului nostru, dându-vă acceptul, prin semnarea unei petiţii on-line. Numai prin istorie ne putem cunoaşte pe noi înşine şi viitorul nostru! Semnează petiţia S.O.S- Culele din România!
Vă oferim două imagini edificatoare pentru rezultatele nepăsării autorităţilor competente. Este vorba despre casa culă Eftimie NICOLAESCU (datată în sec. XIX.) din judeţul Gorj, comuna Mătăsari, sat Runculeţ, monument istoric aflat pe Lista Monumentelor Istorice din 2010 la poziţia GJ-II-m-B-09365.
Împreună le putem ajuta pe celelalte CULE ale ROMÂNIEI, care mai sunt încă în picioare, să nu ajungă ca cea de mai sus, căreia nu-i mai putem spune decât «veşnică odihnă fă-i Doamne!!! »
U.A.R., filiala euroregională S-V Oltenia este parte a Uniunii Arhitecţilor din România şi este o asociaţie profesională de creatori, apolitică, independentă, cu personalitate juridică, de drept privat, fără scop lucrativ, care desfăşoară o activitate de utilitate publică pe durată nelimitată. UAR este membru fondator al Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori, constituită în 1995, împreună cu Uniunea Artiştilor Plastici, Uniunea Cineaştilor, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Uniunea Scriitorilor din România şi Uniunea Teatrală din România. UAR are ca scop promovarea arhitecturii şi urbanismului ca domenii ale culturii, protejarea patrimoniului construit şi a peisajului.
Preşedintele U.A.R. S-V Oltenia Arh. Pavel Popescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here