Petcu rămâne la butoanele Energiei: “Putem fi dependenți de producția pe cărbune nu doar iarna, ci și vara!”

420

Toma Petcu își continuă activitatea la portofoliul Energiei. Aceasta a primit aviz favorabil din partea comisiilor parlamentare, cu 36 de voturi pentru și 16 împotrivă.

“Am deblocat discuțiile cu partea chineză pentru reactoarele 3 și 4. Suntem în discuții avansate cu Ministerul de Finanțe pentru elaborarea unui memorandum care să fie supus dezbaterii și aprobării în Guvern, pentru că avem nevoie să știm cât ne permitem și cât ne putem asuma în negocierea cu partea chineză, din cele 6 miliarde (de euro, cât este estimată investiția totală), care 3 (miliarde de euro — n.r.) ne-ar reveni ca aport din partea statului român. Un miliard ar fi asigurat de infrastructură existentă, plus rezerva de apă grea și octoxidul de la Rezervele Statului. Pentru restul de două miliarde și celelalte condiții în negocierea cu partea chineză trebuie să luăm un mandat foarte clar din partea Guvernului, să știm foarte clar cât putem negocia și unde putem ajunge cu partea chineză”, a spus Toma Petcu, în cadrul audierilor.
Ministrul a subliniat aici importanța cărbunelui în sistemul energetic național. “Pentru prima dată în primele șase luni ale anului, producția de energie pe cărbune a depășit-o pe cea hidro. Nu spun neapărat că este un lucru pozitiv, dar în mod sigur acest lucru ne-a arătat că putem fi dependenți de producția pe cărbune nu doar iarna, ci și vara”, a mai spus Toma Petcu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here