Peste zece cabane din Rânca, transformate în centre de carantină pentru coronavirus! Alte 22, pe lista de așteptare

3357

Stațiunea montană Rânca se transformă în una de carantină pentru cei veniți din zonele roșii de peste graniță. Deja 10 cabane din Rânca au semnat contracte de cazare cu primăriile din Baia de Fier și Novaci, pentru a pune la dispoziția DSP Gorj aceste locații, în timp ce alte 22 sunt pe lista de așteptare. Cabanierii se înghesuie să își transforme, contra cost, aceste spații de cazare în centre de carantină, deși la începutul pandemiei au fost extrem de vehemenți la adresa acestei inițiative a autorităților județene, atunci criticând posibilitatea transformării cabanei SGA din Rânca în centru de carantină COVID-19.

Cabanierii din Rânca, convinși că vor rămâne cu spațiile de cazare goale și de sărbătorile pascale, starea de urgență urmând să fie prelungită cu încă o lună de zile, au cedat în fața banilor oferiți de autorități pentru transformarea cabanelor în centre de carantină. Deja zece cabanieri au cedat, semnând contracte cu primăriile de care aparțin, la autoritățile din cele două localități, Baia de Fier și Novaci fiind 32 de astfel de cereri. Am încercat să aflăm de la Constantin Pănescu, liderul asociației concesionarilor din stațiune, dacă s-au răzgândit proprietarii de cabane sau nu. Pănescu a spus doar că sunt contracte încheiate, dar fără să precizeze numele pensiunilor ori numărul lor. De altfel, printre cabanele închiriate DSP se află și Complexul Panoramic, deținut de Pănescu.

Miruță avertizează!
Radu Miruță, liderul USR Gorj, a fost însă extrem de vehement legat de transformarea Râncii în centru de carantină pentru coronavirus, asta deoarece, liderul politic argumentează că stațiunea nu are canalizare, jandarmii sunt doar doi pe tură, iar riscul ca gunoaiele contaminate să ajungă în localitățile din împrejurimi este foarte mare. Miruță susține că la Novaci nu e stație de sortare a gunoiului, iar cabanele dau drumul la dejecții direct în pădure, asta în lipsa canalizării.
,,Unele unități de cazare din Rânca (din fericire doar câteva) au început să preia contra cost persoane plasate în carantină de către DSP. Fiecare proprietar face ce consideră cu propria-i afacere, însă nu și cu Rânca și doar dacă este capabil să asigure limitarea epidemiei. Primăriile Novaci și Baia de Fier au acceptat chiar dacă știu că au semnat iresponsabil și ilegal recepția unui sistem de canalizare nefuncțional și chiar dacă știu că dejecțiile ajung fără epurare în râurile care scaldă cele două localități”, spune Miruță.
Politicianul avertizează că pentru persoanele carantinate trebuie luate măsuri speciale, adică gunoiul trebuie ridicat cu regim special, lenjeriile trebuie distruse, pază non-stop pentru a nu se părăsi camera, dar în varf de munte nu ar mai mai verifica nimeni aceste aspecte. De asemenea, potrivit liderului USR, mulți turiști se vor gândi în perioada următoare să ocolească Rânca pentru că știu de existența centrelor de carantină pentru suspecții de COVID-19, asta mai ales că mulți proprietari de cabane s-ar fi retras acolo de Paști cu familia. ,,Mai mult, sistemul de canalizare de la Rânca nu a funcționat niciodată și nu funcționează nici acum. Dejecțiile potențial infectate sunt deversate fără epurare în pădurile de brazi, fix în apa din amonte de Novaci și Baia de Fier, iar gunoaiele colectate de sus sunt târâte cu foliile pe zăpadă de către cei de la salubrizare până unde nu mai poate urca mașina, iar unele sunt apoi sortate jos manual”, mai avertizează Miruță.Cu toate acestea, o mare parte dintre cabanieri așteaptă nerăbdători să încheie contracte cu primăriile pentru a face centre de carantină în camerele pensiunilor lor, dotate cu baie proprie.Duminică, în Gorj erau 533 de persoane în carantină, numărul fiind în creștere, și 1901 de persoane în autoizolare la domiciliu.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here