În ultima lună a anului trecut, potrivit datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, nu mai puţin de 3.220 de persoane au trecut pragul celor 18 centre de permanenţă care funcţionează pe raza judeţului nostru. Dintre acestea, 759 de prezentări s-au înregistrat la cele trei centre de permanenţă din municipiul Târgu-Jiu.
Începând din luna decembrie şi-a reluat activitatea şi centrul de permanenţă Samarineşti, după câteva luni de pauză, timp în care au fost remediate neregulile depistate de inspectorii DSP Gorj. Astfel, în ultima lună a anului 2015 au funcţionat toate cele 18 centre de permanenţă din judeţul nostru. Acestea se află în localităţile: Samarineşti, Cătunele, Mătăsari, Peştişani, Logreşti, Turburea, Prigoria, Tismana, Crasna, Tetila, Bîlteni, Târgu-Cărbuneşti, Ţicleni, Câlnic, Scoarţa şi trei în Târgu-Jiu. Lunar, la centrele de permanenţă ajung în jur de trei mii de gorjeni. În ultima lună a anului trecut, adresabilitatea a fost de 3.220, 759 de persoane ajungând la centrele de permanenţă din Târgu-Jiu.
Asistenţă medicală, în regim de gardă
Potrivit legislaţiei, centrele de permanenţă funcţionează în regim de gardă. În zilele lucrătoare, garda se instituie în centrul de permanenţă între orele 15.00-08.00 şi numai după terminarea programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor de familie în cadrul cabinetelor de medicină de familie din zonele arondate. În cazul în care în localităţile arondate centrului de permanenţă medicii de familie au şi program de după-amiază în contract cu casele de asigurări pentru furnizarea de servicii medicale, serviciul de gardă începe la ora 15.00, iar medicii desemnaţi în gardă nu vor avea în aceeaşi zi cu serviciul de gardă program de cabinet de după-amiază. În cadrul contractului cu casele de asigurări de sănătate serviciile acordate sunt numai pentru persoanele înscrise pe lista medicului respectiv, iar serviciile în regim de gardă se acordă tuturor persoanelor din teritoriul arondat centrului de permanenţă, indiferent pe lista cărui medic de familie sunt înscrise.
În zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvernul României, garda începe de la ora 08.00 şi durează 24 de ore. Zilele de gardă se stabilesc în funcţie de programul fiecărui medic participant la serviciul de gardă, în timpul săptămânii, iar în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, garda de 24 de ore se poate împărţi şi în ture de 12 ore, fiecare.
Minodora Sucea