Peste 9.000 de gorjeni, sărbătoriţi de Sfântul Dumitru

420

Luni, 26 octombrie 2015, a fost sărbătoare în casele a nu mai puţin de 9.117 gorjeni, care poartă numele de Dumitru şi derivate ale acestuia. Peste 8.900 dintre sărbătoriţi sunt bărbaţi şi se numesc chiar Dumitru.

Anual, la data de 26 octombrie, Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe unul din cei mai mari mucenici, anume pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, izvorâtorul de mir. Acest mucenic vrednic de laudă, s-a născut în cetatea Solonul sau Tesalonic din nordul Greciei. Tatăl său a fost voievod şi comandant al cetăţii Tesalonic şi era creştin, dar ţinea în taină dreapta credinţă, pentru marea prigoană ce era atunci asupra creştinilor. El avea un copil, anume Dimitrie, pe care l-a crescut de mic în credinţă şi în dragoste pentru Iisus Hristos.

Mii de gorjeni, ocrotiţi de Sfântul Dumitru
Luni a fost prilej de sărbătoare în casele a câtorva mii de gorjeni. Nu mai puţin de 8.935 de persoane din Gorj poartă numele de Dumitru. “Pe 26 octombrie îşi sărbătoresc onomastica peste nouă mii de persoane din judeţul nostru. Dintre aceştia, 8.935 poartă numele Dumitru, 32 Dimitrie, 4 Dumitrache, 42 Dumitrana, 24 Dumitriţa, 77 Mitică şi 3 Demetra”, a precizat Doinel Popescu, director executiv Direcţia Comunitară Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Gorj. Pe 27 octombrie, este cinstit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor. Moaştele sale au fost aşezate cu cinste, în iunie 1774, în actuala Catedrală Patriarhală din Bucureşti.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here