Peste 500 de gorjeni au cancer bronhopulmonar

613

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj a finalizat statistica privind evidenţa bolnavilor de cancer din judeţul nostru. Din cele peste şapte mii de cazuri, 564 sunt persoane diagnosticate cu cancer bronhopulmonar, 12 cazuri fiind confirmate pe parcursul trimestrului III al anului în curs.

Pentru că în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie este marcată Ziua Naţională fără Tutun, este momentul să se reamintească faptul că tabagismul este cauza principală a cancerelor bronhopulmonare primitive. Chiar o expunere pasivă la fumul de tutun are efecte cancerigene: pentru un nefumător care trăieşte printre mari fumători, riscul de apariţie a unui cancer bronhopulmonar primitiv este mai mare cu 35% decât riscul prezentat pentru un nefumător neexpus fumului de tutun.

Peste 500 de cazuri, în Gorj
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj, centralizează trimestrial şi anual situaţia îmbolnăvirilor din judeţul nostru. La sfârşitul trimestrului III al anului în curs erau 7.176 de gorjeni diagnosticaţi cu cancer, 564 dintre ei rămânând în evidenţele medicilor cu cancer bronhopulmonar. „Dintre cei 564 de gorjeni diagnosticaţi cu cancer bronhopulmonar, 12 sunt cazuri noi, confirmate pe parcursul trimestrului III; 243 provin din mediul urban şi 321 din mediul rural. Din cei 564 de bolnavi de cancer bronhopulmonar, 450 sunt bărbaţi”, confirmă Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Simptomele cancerului bronhopulmonar
Simptomele principale ale cancerului pulmonar sunt: tuse care nu încetează după două sau trei săptămâni; tuse persistentă care se agravează; infecţii pulmonare persistente; expectorație cu sânge (hemoptizie) –nu contează cantitatea de sânge expectorat; chiar dacă sunt câteva striuri, pacientul trebuie să fie alarmat; dispnee persistentă neexplicabilă; oboseală persistentă neexplicabilă sau lipsă de energie; pierdere persistentă în greutate; durere persistentă a pieptului sau a umerilor.
Cei care prezintă aceste simptome sunt sfătuiţi să se prezinte urgent la medic. Acesta va pune diagnosticul şi va recomanda tratamentul potrivit. Persoanele cu cancer trebuie să beneficieze de îngrijire din partea unei echipe multidisciplinare. Aceasta este o echipă de specialişti care lucrează împreună pentru a oferi cel mai bun tratament şi cea mai bună îngrijire, luând decizii în cadrul unei Comisii Oncologice.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here