Peste 46.000 de gorjeni îşi sărbătoresc onomastica de Sf. Maria

468

Sâmbătă, 15 august, este sărbătorită Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare religioasă cunoscută ca Sfânta Maria Mare sau Sântamaria. Peste 46.000 de cetăţeni din judeţul nostru îşi serbează onomastica în această zi, cele mai multe persoane purtând numele Maria.

Anual, la data de 15 august se sărbătoreşte Adormirea Maicii Domnului, considerată ziua care desparte lunile călduroase de cele reci. Tot pe 15 august este sărbătorită Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor. La malul mării, dar şi în oraşele dunărene sunt organizate ample serbări. Această zi a fost declarată sărbătoare naţională.
Peste 46.000 de gorjeni sunt sărbătoriţi de Sfânta Maria. În judeţul nostru, în jur de 33.500 persoane poartă numele Maria, 3.500 Mariana, iar peste 5.000 de bărbaţi se numesc Marian, peste 1800 de gorjeni fiind numiţi Marin.

Tradiţii de Sfânta Maria Mare
În dimineaţa zilei de 15 august, femeile merg la biserică şi împart struguri, prune şi faguri de miere. Apoi, femeile merg în cimitir şi tămâiază mormintele rudelor. Ciobanii coboară oile de la munte, bărbaţii îşi schimbă pălăria cu căciula şi se interzice scăldatul în apa râurilor – despre care se spune că este spurcată de cerb – şi devine interzis şi dormitul pe prispa casei.
Perioada dintre cele două Sântămarii, Sântamaria Mare (15 august) şi Sântamaria Mica (8 septembrie), era considerată perioada cea mai potrivită pentru semănăturile de toamnă. În această zi erau adunate ultimele plante de leac, iar florile se pun la icoana Fecioarei Maria, pentru a fi bune de leac.

Superstiţii
Nu se tunde părul de Sfânta Maria Mare. Conform unei superstiţii vechi, în ziua de Sfânta Maria Mare credincioşii ar trebui să evite tunderea părului şi aruncarea lui la gunoi. De asemenea, în această zi de sărbătoare se spune că nu este bine să mergi înapoi, întrucât atragi tristeţea Maicii Domnului. Nu se aprinde focul în sobă. O altă superstiţie legată de ziua Adormirii Maicii Domnului spune că nu este bine să se aprindă focul în sobă, acesta fiind un gest care atrage boala şi ghinionul.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here