Peste 4.000 de şedinţe, la Salina „Tudor Vladimirescu”

606

De la începutul anului, la Salina Artificială de suprafaţă din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu s-au efectuat peste 4.000 de şedinţe de haloterapie. Salina se ridică la standarde înalte de calitate, fiind şi unica salină din sistemul sanitar. Pentru a beneficia de şedinţe de haloterapie, persoanele care nu sunt internate la Spitalul de Pneumoftiziologie au nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.

Salina artificială de suprafaţă „Tudor Vladimirescu” funcţionează 7 zile din 7, programările făcându-se şi online, pe pagina de internet a Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu. De luni până vineri, salina funcţionează până la ora 19:30, iar sâmbăta şi duminica este deschisă de la 7:30 la 15:30. Pentru obţinerea de rezultate de prevenţie şi mineralizare a organismului se fac cure de 12 – 18 zile (1 oră /zi), ce pot fi repetate ciclic la câteva luni sau ori de câte ori este necesar.
Pentru astmatici, depinzând de gradul de manifestare a bolii, se fac cure timp 24 – 30 zile (1 oră /zi), ce pot fi repetate ciclic, cu o durată de repaus de 3-6 luni, sau ori de câte ori este nevoie. Pentru diverse boli respiratorii, precum: rinita cronică, bronşita, sinuzita, depinzând de gradul de manifestare a acestora, se fac cure timp de 14 – 24 zile (30 minute – 1 oră /zi), cu o durată de repaus de 3-6 luni, sau ori de câte ori este nevoie. În cursul acestui an s-au făcut mii de şedinţe la Salina „Tudor Vladimirescu” din Runcu. „De la începutul anului avem peste 4.000 de şedinţe la salină, fiind vorba atât de pacienţi interni, cât şi externi”, confirmă Cornel Fîcea, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” din comuna Runcu.
O şedinţă de salinoterapie durează 45 de minute. În funcţie de afecţiune, medicul stabileşte numărul de şedinţe necesar fiecărei persoane, numărul minim fiind 12.

Afecţiuni tratate la salină
Haloterapia face parte din categoria tratamentelor fizice non farmaceutice şi este recunoscută ca terapie complementară. Salinoterapia implică pe de o parte inhalarea aerosolilor salini prin căile respiratorii, iar pe de altă parte absorbţia lor la nivelul tegumentului, care este considerat al doilea organ de respiraţie; datorită fenomenului de difuzie, aerosolii salini se răspândesc uniform în atmosfera interioară a incintei haloterapeutice. Şedinţele la salină sunt indicate în emfizem pulmonar, sindrom de apnee, insomnie, depresie, alergii cu simptome respiratorii, boli respiratorii cronice, pneumonii simple sau insuficienţe respiratorii cronice şi altele. Printre efectele salinoterapiei avem: ameliorarea afecţiunilor respiratorii şi ORL, eliminarea focarelor de infecţii ale tractului respirator, prevenirea răcelii şi gripei, creşterea imunităţii, reducerea stresului.

Confort, relaxare, sănătate, într-un singur loc
Halocamera prezintă confort, siguranţă şi igienă, dotări specifice pentru petrecerea timpului în mod util (TV, calculator, internet, diverse jocuri – remy, şah, table, lecturarea diferitelor ziare şi reviste), loc de joacă în sare pentru copii, cu diferite jucării din lemn şi nu numai.
Pacientului i se oferă încălţăminte specială, iar îmbrăcămintea rămâne cea obişnuită; pentru afecţiunile dermatologice pacientul poate purta în interiorul salinei halat de baie, în vederea expunerii la aerosoli a zonelor de piele afectate. Salinoterapia este procedeul prin care persoanele inhalează aerosolii salini, cu ajutorul cărora sunt tratate diverse afecţiuni, în principal afecţiunile respiratorii.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here