Peste 340 de kilograme de carne, reținute de inspectorii DSVSA

743

Săptămâna trecută, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, echipele de inspectori din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj au dispus reținerea a sute de kilograme de carne de porc, vită și miel, ca urmare a unor deficiențe constatate în urma efectuării mai multor controale.

În perioada 13-21 aprilie, inspectorii DSVSA Gorj au efectuat controale și verificări tematice și fizice în unități supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor de pe raza localităților: Albeni, Bâlteni, Drăguţeşti, Motru, Novaci, Peştişani, Polovragi, Rovinari, Stăneşti, Stejari, Stoina, Târgu-Jiu, Tismana, Turceni, Ţicleni, în domeniile alimentar și al sănătății şi bunăstării animalelor. Controalele efectuate au constat în: verificarea modului de asigurare a conformităţii la cerințele de igienă și siguranță alimentară în unități supuse supravegherii și controlului, în baza Programului de Supraveghere și Control în domeniul Siguranței Alimentare pentru anul 2020 şi a instrucţiunilor transmise de A.N.S.V.S.A. pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale – 79 controale; verificarea în vederea înregistrării a două magazine alimentare (Novaci, Polovragi) şi a două mijloace de transport pentru produse alimentare (Târgu-Jiu); prelevarea a două probe din produse alimentare (pulpe de pui cu spate, crenwurşti de pui), pentru determinarea unor parametri fizico-chimici (monoglutamat de sodiu, nitriţi) şi microbiologici (Salmonella spp.).În timpul controalelor efectuate în această perioadă au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale în cuantum de 27.900 de lei la unități din Motru, Stăneşti și Târgu-Jiu, astfel: o amendă de 1.200 de lei la un magazin alimentar, pentru depozitarea nesectorizată a produselor alimentare congelate – coaste porc, picioare porc, carne vită, mici la caserolă, fără delimitare spaţială; o amendă de 1.200 de lei la o carmangerie, pentru manipularea cărnii şi produselor din carne fără echipament de protecţie sanitară; o amendă de 1.500 de lei proprietarului unui mijloc de transport produse alimentare, pentru efectuarea transportului alimente fără certificate, documente de calitate sau alte documente prevăzute de legislaţia sanitară-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare; o amendă de 12.000 de lei la o măcelărie, pentru nerespectarea cerinţelor privind etichetarea cărnii proaspete, personalul nu respectă cerinţele de igienă personală, nu se asigură substanţe cu efect biocid, nu se poate demonstra trasabilitatea tuturor sortimentelor de carne aflate la comercializare; o amendă de 12.000 de lei la un magazin alimentar, pentru următoarele constatări – depăşirea obiectului de activitate (tranşare carcase porc), depăşirea capacităţii de depozitare a spaţiilor frigorifice, produse alimentare depozitate nesectorizat, în afara spaţiilor frigorifice, existenţa unor neconcordanţe între cantităţile de produse existente şi atestările din certificatele sanitare-veterinare sau alte documente, carne proaspătă, brânză fără elemente de identificare care nu permit identificarea trasabilităţii produselor controlate.,,În urma verificărilor efectuate, pe lângă sancțiunile contravenționale aplicate am dispus și alte sancțiuni complementare. Mai precis, am aplicat o ordonanță de suspendare a activității pentru o măcelărie, și au fost plasate în stare de reţinere oficială următoarele cantităţi de produse alimentare: 15 carcase miel (180 kg); carne de vită şi oaie (93,65 kg); preparate din carne de porc (70,13 kg); brânză telemea (68,39 kg)”, a declarat Sorin Ștefănescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here