Peste 300 de participanţi la protestele de la Chişinău au fost supuşi tratamentelor inumane

593
Poliţia din R.Moldova a supus relelor tratamente cel puţin 300 de protestatari din numărul total de circa 700 de persoane reţinute în urma protestelor de la 7 şi 8 aprilie, conform unui raport dat publicităţii marţi de către Fundaţia Soros-Moldova, relatează site-ul Unimedia.md.

„Timp de trei zile nu am primit mâncare. Am fost interogaţi, întrebaţi cărui partid aparţinem şi cine ne-a plătit. Au folosit presiuni psihologice pentru a ne speria”, relevă o serie de mărturii prezentate în raportul intitulat „Sub acoperirea impunităţii”.
Documentul precizează că circa 82 de minori au fost reţinuţi, „ţinta autorităţilor fiind tinerii. Este strigător la cer să afli ce fel de comportament inuman au suportat”, a declarat Igor Grosu, membru al grupului de criză.
Autorităţile moldoveneşti au folosit poliţişti mascaţi şi îmbrăcaţi în haine civile, cu intenţia de a proteja ofiţerii de poliţie, dar nu au respectat în acest fel standardele internaţionale. Totodată, ei au încălcat legislaţia naţională şi pe cea internaţională, interogând persoanele reţinute în lipsa unui avocat şi furnizând informaţii false familiilor.
Autorii raportului s-au adresat şi Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, pentru a continua monitorizarea şi implementarea Rezoluţiei APCE, în ceea ce priveşte necesitatea ca Republica Moldova să efectueze urgent o anchetă independentă pentru judecarea celor vinovaţi pentru aceste acte.
În urma protestelor de la 7 aprilie, patru tineri au murit în condiţii suspecte şi sute de persoane au fost supuse tratamentelor inumane, degradante şi torturii.
Selecţie realizată de Daniela SCAFEŞ, după Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here