Peste 300 de incendii în primele 11 luni ale anului

436

De la începutul acestui an, în judeţul Gorj au fost înregistrate peste 300 incendii, în urma cărora şi-au pierdut viaţa cinci persoane şi au fost rănite alte opt. Multe dintre aceste incendii au fost provocate de instalaţii electrice şi sisteme de încălzire improvizate sau defecte. Un alt fapt îngrijorător este acela că în intervalul ianuarie – noiembrie 2012 s-au înregistrat şi 11 incendii provocate de jocul copiilor cu focul.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Lt. Col. Dumitru Petrescu”, în intervalul ianuarie – noiembrie 2012, pe raza judeţului Gorj s-au înregistrat peste 300 de incendii, asta în condiţiile în care în aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistrate 222 de incendii. Instalaţiile electrice şi sistemele de încălzire improvizate sau defecte se numără printre cele mai frecvente cauze care au dus la izbucnirea acestor incendii, în urma cărora şi-au pierdut viaţa cinci persoane şi au fost rănite alte opt. „Până la data de 19 noiembrie 2012, pe raza judeţului Gorj s-au înregistrat 305 incendii. Unsprezece dintre acestea au avut drept cauză probabilă echipamente electrice improvizate, 54 – instalaţii electrice defecte iar 7 – sisteme de încălzire defecte sau improvizate. În 73 de situaţii, ISU Gorj a intervenit pentru stingerea incendiilor împreună cu serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă”, a precizat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj. Numărul mare al persoanelor care îşi pierd viaţa în fiecare an din cauza improvizaţiilor făcute la instalaţiile electrice sau de gaz, precum şi din cauza coşurilor de fum necurăţate, a determinat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România să lanseze campania de informare şi educaţie preventivă “Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!”, ce îşi propune să avertizeze cetăţenii cu privire la riscurile la care se expun dacă încalcă regulile privind utilizarea instalaţiilor electrice şi a celor alimentate cu gaz.

11 incendii provocate de jocul copiilor cu focul
În judeţul Gorj au fost înregistrate anul acesta 11 incendii ce au avut drept cauză probabilă „jocul copiilor cu focul”. Pentru a preveni producerea unor astfel de incendii, ale căror consecinţe ar putea fi tragice, pompierii recomandă părinţilor să nu lase copiii să se joace cu focul, să facă focul în sobe ori să folosească aparatele de gătit şi, de asemenea, să nu lase copiii singuri în casă, în timp ce arde focul în sobă sau cu surse de foc deschis la îndemână. Totodată, pentru prevenirea incidentelor nedorite, părinţii sunt sfătuiţi să supravegheze în permanenţă jocul copiilor şi să nu le permită acestora să folosească aparatele electrice de uz casnic sau aragazul decât în prezenţa adulţilor.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here