Peste 1.650 de momeli la vizuină, pentru vulpile din judeţ

1076

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj a dat, din această săptămână, startul celei de-a doua campanii de vaccinare antirabică la vizuină a vulpilor din judeţ.

În cadrul campaniei din această toamnă, vor fi plasate 1.650 de momeli cu vaccin antirabic la vizuina vulpilor. Parteneri în această campanie, alături de medicii veterinari, sunt şi paznicii fondurilor de vânătoare din judeţ. Distribuţia vaccinurilor va fi manuală, acţiunea fiind suportată din bugetul de stat. “În aceste zile vom distribui 1.650 de momeli cu vaccin oral.
Este cea de-a doua campanie de vaccinare din acest an. Momelile vor fi plasate la toate vizuinile de pe raza celor 44 de fonduri de vânătoare din judeţ. Distribuţia va fi făcută de paznicii de vânătoare împreună cu medicii oficiali din cadrul DSVSA Gorj. Oamenii au fost deja instruiţi, deci ştiu condiţiile de manipulare şi utilizare a vaccinurilor. Este de precizat faptul că gorjenii trebuie să ştie că timp de 15 zile de la punerea momelilor la vizuină este interzisă vânătoarea, iar după 45 de zile începe campania de vânătoare oficială. După terminarea plasării momelilor la vizuină, se va aştepta 45 de zile timp în care se instituie imunitatea vulpilor. Ulterior acestui termen se va trece la recoltarea probelor de către paznicii de vânătoare, care vor aduce probele la laboratorul nostru”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.
Pentru a preveni apariţia cazurilor de rabie, Direcţia Sanitar-Veterinară Gorj are câteva recomandări pentru gorjeni: să se efectueze vaccinarea împotriva rabiei la animalele de companie, să se evite contactul cu animale sălbatice şi cele fără stăpân, copiii să fie învăţaţi să nu atingă niciodată animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase.
Totodată, persoanele care observă un animal sălbatic care se comportă neobişnuit, trebuie să raporteze cazul autorităţilor sanitar-veterinare locale, dacă oamenii sunt muşcaţi de animale este nevoie să apeleze la ajutor medical de urgenţă, iar în cazul animalelor de companie care au fost muşcate, proprietarii acestora trebuie să se adreseze medicului veterinar.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here