Perspectivele lui Obama privind pacea din Orientul Mijlociu sunt deja limitate

567
obama sRezultatul limitat al reuniunii de la ONU dintre Barack Obama, Mahmoud Abbas şi Benjamin Netanyahu pune la îndoială posibilitatea liderului de la Casa Albă de a-şi duce la bun sfârşit iniţiativa de pace pentru Orientul Mijlociu, susţin analiştii.

Pentru Obama, problema continuării iniţiativei sale pentru Orientul Mijlociu este deja supusă dezbaterii, potrivit specialiştilor.

Preşedintele trebuie să ţină cont în special de posibilele deziluzii din lumea arabă şi musulmană unde se crede că el este hotărât să încheie un acord rapid, corect şi durabil pentru a pune capăt conflictului cu Israelul ce datează de 60 de ani.
Pentru Casa Albă, pacea dintre Israel şi palestinieni este o modalitatea importantă de a reface imaginea Statelor Unite şi de a îndepărta perspectiva terorismului islamist.
Potrivit specialiştilor însă, întrevederea de la New York şi episoadele ce au precedat-o sunt mai degrabă descurajante.
„Administraţia Obama nu are nici un atu pentru a lansa şi desfăşura negocieri eficiente”, susţine Aaron David Miller din cadrul centrului de cercetare Woodrow Wilson.
„Se apropie momentul când va trebui să se decidă între a se implica mai mult pentru a reduce dezacordurile legate de subiectele principale sau a se limita la gestionarea situaţiei”, este de părere acest specialist în Orientul Mijlociu, care a consiliat administraţiile precedente pe această temă.
Principalele subiecte ale dezacordului sunt frontierele viitorului stat palestinian, statului Ierusalimului şi soarta refugiaţilor palestinieni.
Secretarul american de Stat, Hillary Clinton, a declarat în mai că administraţia americană ar viza oprirea colonizării în Cisiordania şi în Ierusalimul de Est, care fac parte din zona pe care palestinienii vor să o includă în statul acestora.
Potrivit acesteia, Statele Unite nu vor face excepţii privind „creşterea naturală”, expresie folosită de Guvernul israelian pentru a descrie dezvoltarea coloniilor pentru găzduiea familiilor care se extind.
Un fost ambasador american în Israel şi în Egipt, Daniel Kurtzer, aminteşte de eşecul celei mai recente misiuni a emisarului american pentru Orientul Mijlociu, George Mitchell, care voia să înregistreze progrese în probleme-cheie, în special cele referitoare la colonizare.
Acest lucru l-a determinat pe presedinte sa se implice direct în ceea ce fostul diplomat, specialist în Orientul Mijlociu la Universitatea Princeton, a calificat ca „o loterie riscantă”
După ce nu a reuşit să-l convingă pe liderul israelian şi pe cel palestinian să ajungă la un acord, preşedintele a publicat în cele din urmă declaraţia sa, potrivit lui Kurtzer, care a depistat o doză de nemulţumire din partea liderului de la Casa Albă.
Selecţie Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here