Persoanele cu handicap, motiv de cercetare penală

418

finanteÎn ultimele zile, comisarii Gărzii Financiare Gorj au efectuat un număr de 74 de controale la agenţii economici din judeţ, iar 45 dintre acestea s-au soldat cu amenzi contravenţionale în valoare de 45.600 de lei şi confiscări de bunuri şi sume în valoare de 6.956 de lei. Toţi aceşti bani au fost viraţi la bugetul general consolidat al statului.

Comisarii Gărzii Financiare au dispus în urma zecilor de controale efectuate în ultima săptămâna întocmirea a cinci acte de sesizare penală pentru infracţiuni de fals şi uz de fals, precum şi pentru nedeclararea activităţilor şi veniturilor obţinute, prejudiciul fiind estimat la suma de 864.854 de lei.

Un caz pentru care s-a dispus cercetare penală este la două firme care desfăşoară activităţi de transport auto de persoane. Acestea, în intervalul 2009-2010 au solicitat de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii şi de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj suma de 863.101 de lei reprezentând subvenţii ale tarifelor speciale practicate pentru pensionari şi pentru persoanele cu handicap. Respectiva sumă nu a putut fi justificată cu bilete sau tichete de călătorie emise pentru aceste categorii de călători.

Dosarele au fost înaintate la organele de cercetare penală urmând a se efectua verificări cu privire la persoanele înscrise în listele la cele două instituţii care decontează banii pentru prestaţiile de transport subvenţionate de stat.

Cercetaţi pentru valorificarea de fier vechi

Comisarii gorjeni ai Gărzii Financiare au identificat în colaborare cu Biroul Judeţean de Poliţie Transporturi Gorj trei persoane fizice care se ocupau în mod neautorizat de colectarea şi valorificarea deşeurilor de fier vechi, achiziţionând din diverse surse cantităţi mari de fier vechi pe care îl valorificau ulterior la centrele de colectare ca fiind fier vechi provenit din gospodăria proprie.

Pe parcursul anului trecut, cele trei persoane au dus la centrele de colectare peste 36 de tone de deşeuri pentru care au încasat suma de 10.963 de lei.

Respectivelor persoane li s-au întocmit acte de sesizare penală pentru desfăşurarea de activităţi economice fără a fi autorizate în acest sens şi pentru declararea falsă că deşeurile provin din gospodăria proprie, estimându-se că prejudiciul cauzat bugetului de stat este de 11.753 de lei, suma reprezentând impozitul pe venit. Cercetările vor fi continuate de către organele de cercetare penală abilitate.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here