Permisul auto, tot mai greu de obținut. Cifre îngrijorătoare!

1283

Examenul pentru obținerea permisului auto continuă să fie o piatră de moară pentru cei mai mulți dintre gorjenii care se pregătesc să devină șoferi. Doar jumătate dintre candidați au reușit, anul trecut, la proba teoretică, „sala” dovedindu-se a fi un hop greu de trecut. În Gorj sunt peste 120 de mii de posesori de permise de conducere și 133 de mii de mașini înregistrate.

Concret, la proba teoretică, pentru testarea cunoștințelor în materie de legislație, au fost examinate 13.307 de persoane, dintre care doar 6.787 au fost admise, respectiv 51% dintre candidați, în timp ce procentul de reușită la proba practică a fost ceva mai ridicat. „Ca evoluție în timp, constatăm o scădere a persoanelor care solicită examinarea în vederea obținerii permisului de conducere, respectiv un număr de minus 592 de candidați examinați la proba teoretică și o creștere cu 562 de candidați examinați la proba practică, procentul de promovabilitate la proba practică pe perioada analizată fiind de aproximativ 53,65% admiși și 46,35% respinși”, arată datele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Gorj.

Câți șoferi și câte mașini sunt în Gorj
Statistic, la nivelul județului Gorj, la finele lunii septembrie 2018, existau 127.661 de posesori de permise de conducere. Cele mai multe permise auto sunt deținute de către bărbați (88.827), iar restul de 38.834 de către femei. De asemenea, la sfârșitul anului 2018, la nivelul județului Gorj figurau 133.066 de vehicule înregistrate, dintre care 115.633 deținute de persoane fizice și 17.433 pe numele unor persoane juridice.„În perioada analizată, au fost confecționate plăcuțe cu numere de înmatriculare definitive, provizorii sau temporare, în valoare de 1.942.450 lei concomitent cu activitatea desfășurată la ghișeele de înmatriculare provizorie, temporară sau definitivă (numere pierdute, deteriorate, păstrate, atribuite la rând sau preferențial), cât și de eliberări a documentelor împreună cu plăcile aferente”, mai relevă datele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Gorj.

Dosare penale pentru preschimbarea permiselor
În anul 2018 au fost emise 24.178 de certificate de înmatriculare, un număr de 11.669 de înscrieri de înmatriculări, 11.411 de transcrieri a dreptului de proprietate, 11.365 de autorizații de conducere provizorii și 2.828 de radieri de vehicule din circulație. Tot anul trecut au fost editate 21.752 de permise de conducere românești și au fost preschimbate 1.983 de permise de conducere străine cu similare românești. Mai mult, Serviciul de Permise și Înmatriculări Auto Gorj a înaintat către Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu-Jiu nu mai puțin de opt dosare cu acte premergătoare, pentru a se efectua verificări complexe în opt cazuri de preschimbare a unor permise de conducere, suspiciunile fiind de fals în declarații și uz de fals.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here