Pericolele infectării cu E. Coli

1240

ecoli 3Infecţia cu E. coli a devenit subiect de discuţie peste tot. Acest virus poate afecta numeroase persoane. Pentru a nu intra în contact cu acest periculos virus este recomandat să se respecte reguli stricte de igienă. Fructele şi legumele crude se vor spăla bine înainte de a fi servite.

Spălatul pe mâini e şi el la fel de important, mai cu seamă, după atingerea cărnii şi a altor obiecte ce pot fi destul de repede contaminate. O astfel de infecţie se vindecă fără a fi nevoie de tratament în maxim o săptămână. Dacă se semnalează simptome grave este indicată vizita la medic pentru investigaţii.

Ce este bacteria E. coli

E.coli sau Escherichia coli este o bacterie care provoacă crampe severe şi diaree. Această bacterie se localizează în intestinele animalelor şi oamenilor. Multe din aceste bacterii sunt inofensive pentru organismul uman. Dar sunt şi câteva bacterii E. coli care pot determina diaree severă, crampe abdominale sau afectează destul de rău rinichii. Aşa cum spun specialiştii, foarte rar această infecţie poate cauza decesul. Anumite specii de bacterii E. coli pot cauza şi diaree cu sânge sau insuficienţă renală. Bacteria E. coli poate determina şi infecţii urinare. Simptomele infecţiei cu E. coli se manifestă mai grav în rândul copiilor şi al vârstnicilor, la persoanele care suferă şi de alte afecţiuni sau au un sistem imunitar slăbit. Infecţia cu E. coli se întâlneşte mai des în sezonul cald. Multe cazuri de infecţie cu E. coli se vindecă în maxim 10 zile, fără tratament.

Surse de infectare cu E. coli

Pericolul pentru infectarea cu bacteria E. coli îl reprezintă persoanele deja infectate. Această infecţie se transmite şi prin alimente, laptele fiind o sursă de infectare precum şi produsele lactate infectate. Şi apa este o sursă de infectare. Bacteria E.coli poate fi contactată şi prin intermediul legumelor crude nespălate. Şi carnea tocată este un alt mediu adecvat dezvoltării de bacterii E. coli. Sucurile de fructe şi legume nepasteurizate pot infecta şi ele organismul cu bacteria E. coli. Se mai poate infecta cu această bacterie şi cu apa contaminată din piscine.

Simptomele infecţiei cu E. coli

Primele simptome ale infecţiei cu E. coli apar de regulă în primele 3 – 4 zile de la infestare. Simptomele se manifestă în principal prin diaree, crampe abdominale, greaţă, vomă. Persoanele cu sistem imunitar precar sunt mai sensibile la contactarea de bacterii, dar şi persoanele cu operaţii la stomac sunt mult mai predispuse la contaminarea cu bacterii. Stomacul lor secretă acid în cantităţi foarte reduse şi nu poate distruge bacteriile.

Când trebuie să te prezinţi la medic

Medicii spun că trebuie să ceară investigaţii serioase persoanelor care au stări de rău imediat după ce consumi fructe şi legume proaspete sau carne tocată de vită nepregătită corespunzător. Dacă diareea persistă şi e severă sau dacă e cu sânge.

Tratamente si remedii

Pentru infecţia cu E. coli nu este un anume tratament. În foarte multe cazuri se recomandă odihna la pat şi consumul de lichide, pentru ca persoana în cauză să nu se deshidrateze şi pentru a preveni oboseala. Persoanele infectate cu E. coli trebuie să nu urmeze tratamente cu medicamente antidiareice, spun specialiştii. Deoarece ele încetinesc sistemul digestiv, iar toxinele nu mai sunt eliminate aşa cum ar trebui. În această situaţie se recomandă consumul de lichide, supe şi sucuri. Dar trebuie evitate în schimb sucurile de mere sau pere, cafeaua şi alcoolul. Alimentele solide trebuie incluse încet-încet în dietă. Pentru început, este indicat consumul de fibre. Sunt recomandate ouăle fierte, orezul şi pâinea prăjită. Persoanele infectate nu trebuie să consume produse lactate, grăsimi, dar şi condimentele trebuie eliminate. Alimentele de acest tip vor agrava simptomele infecţiei.

Cum preîntâmpinăm infecţia cu E. coli

Nu există niciun vaccin sau medicament care să poată proteja de infecţia cu E. coli. Pentru ca riscul contaminării să fie mai scăzut va trebui să urmezi câteva sfaturi:

– evită carnea negătită cum trebuie

– bea lapte şi sucuri pasteurizate

– fructele şi legumele trebuie bine spălate

– igiena mâinilor trebuie menţinută cât mai des posibil, şi mai cu seamă după ce ai atins carnea sau alte lucruri din preajma ta

– alimentele crude trebuie depozitate separat de cele procesate

– nu gusta din carnea tocată crudă

– carnea trebuie dezgheţată în frigider sau la microunde

– ustensilele de bucătărie trebuie menţinute mereu curate.

Cristina Răscol

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here