Performanţă remarcabilă pentru CNGC Motru la Forumul Naţional de Dezbateri Academice

795

În perioada 25-30 august 2015, Clubul de Dezbateri de la Colegiul Naţional “George Coşbuc” a reuşit să obţină un rezultat remarcabil la Forumul Naţional de Dezbateri Academice care s-a desfăşurat la Timişoara. Cele patru victorii dobândite în acest an reprezintă unul dintre cel mai important rezultat obţinut de Clubul de Dezbateri de la CNGC Motru la competiţiile de dezbateri. Deşi calificarea în optimile competiţiei a fost ratată milimetric, având în vedere faptul că echipa formată din Ramona-Elena Chiseliţă, Eunice Novacovici şi Bianca Rotaru s-a aflat la prima participare, rezultatul obţinut reprezintă un pas important pentru îmbunătăţirea acestuia la competiţiile viitoare.

Pe această cale, dorim să mulţumim domnului primar Dorin Hanu şi membrilor Consiliului Local Motru pentru sprijinul oferit şi în acest an mişcării de dezbateri de la Colegiul Naţional “George Coşbuc” Motru.
“Acest Parlament ar permite victimelor să acorde amnistie persoanelor care au comis infracţiuni împotriva lor este una dintre moţiunile discutate la Forumul Naţional de Dezbateri Academice, o competiţie unde tinerii sunt învăţaţi cum să îşi îmbunătăţească modul de gândire şi nivelul de convingere asupra oamenilor.
1Cu doi ani în urmă am participat în calitate de debater la competiţie, iar anul acesta am putut privi competiţia dintr-o altă perspectivă, cea de jurat. Timp de o săptămână am luat locul oamenilor care m-au arbitrat şi a fost rândul meu să îmi împărtăşesc experienţa cu tinerii debateri şi să îi ajut să îşi dezvolte modul de gândire. Această competiţie are un rol important de formare în viaţa liceenilor deoarece te scapă de inhibiţia de a vorbi în public şi te învaţă că orice luptă se câştigă prin argumente. Conţinutul, strategia şi stilul de a vorbi sunt cele ce te fac să te remarci şi să câştigi victoria împreună cu echipa ta.
A fost minunat să văd cum tradiţia a fost continuată în acest an de cele 3 fete: Bianca Rotaru, Ramona Chiseliţă şi Eunice Novacovici din echipa CNGC Motru cărora le-am fost însoţitoare şi prin ele am retrăit cu drag primele mele experienţe la debate.
Pot spune că acum Forumul Naţional de Dezbateri Academice a ajuns să fie pentru mine o experienţă completă şi mă bucur enorm că am putut lua parte.” (Anca Forlafu)
3“Excluzând detaliile organizatorice, care cu siguranţă se vor îmbunătăţi de la o ediţie la alta, FNDA a fost o experienţă foarte plăcută. Am dezbătut la un alt nivel, am învăţat lucruri noi, am cunoscut persoane interesante, am asistat la meciuri mai mult decât surprinzătoare şi cred că pot spune că datorită acestui concurs iubesc mai mult dezbaterile. E prima experienţă de acest gen şi pot spune că am fost surprins plăcută şi chiar îmi doresc să devenim din ce în ce mai bune şi chiar să ne ocupăm de clubul de dezbateri de la liceu. Şi nu mă aşteptam să am cel mai bun punctaj din echipă, asta e motivaţional, să spun aşa. Chiar dacă uneori mi s-a părut că deciziile cu privire la câştigătorul unui meci nu au fost tocmai corecte, cu siguranţă a fost vorba doar de subiectivitate din partea mea şi feedback-urile pe care le-am primiţi de-a lungul meciurilor m-au ajutat şi cel mai important, mă vor ajuta mai mult de acum încolo.” (Ramona-Elena Chiseliţă)
“Participarea la Forumul Naţional de Dezbateri Academice chiar are o influenţă majoră asupra unui debater. Dacă până acum nu înţelesesem cu ce mă ajută şi ce înseamnă de fapt dezbaterea acum cu siguranţă m-am decis de importanţa pe care o joacă în viaţa mea. Dezbaterile te ajută să înveţi cum să vorbeşti astfel încât să transmiţi oamenilor în modul cel mai eficient informaţiile. Până nu ajungem în momentul în care să ni se explice cât de incoerenţi suntem când argumentăm, avem impresia că avem întotdeauna dreptate şi nu puteam accepta că ceilalţi să fie de altă părere. Prin debate ne dezvoltăm capacităţile de a susţine un discurs, dar şi mai important învăţăm să ascultăm pentru că în această competiţie eşti nevoit să fii atent la ceea ce adversarul vorbeşte.
Despre FNDA sunt multe de spus dar e foarte frumos să te afli în mod constant printre oameni cu care să faci dezbateri chiar în activităţile de zi cu zi. Cel mai interesant lucru mi s-a părut timpul pe care fiecare arbitru şi-l dedica după fiecare rundă pentru a oferi feedback echipelor astfel încât fie că câştigi sau nu la sfârşitul competiţiei să fii la un alt nivel.
Astfel nu cred că e o frază mai bună pentru a concluziona decât acest slogan Debate is life, the rest is just prep time.” (Eunice Novacovici)
“Prima dată când mergi la o competiție națională sau un forum național, ca în cazul nostru, este o experiență interesantă si plăcută în general, plină de emoții si încercări, de unde rămâi cu amintiri frumoase şi experienţe benefice.
Când am început să ne pregătim pentru forum, nu eram sigură că dezbaterile sunt pentru mine şi nu eram sigură că vreau să-mi fac un viitor din asta, dar după prima dezbatere din cadrul forumului am simţit nevoia să fiu mai bună şi, de asemenea, dorința de a câștiga.
Forumul Național de Dezbateri Academice a fost o competiţie care m-a ambiţionat şi încurajat, a fost o experiență pe care aş vrea oricând să o retrăiesc şi a fost șansa mea de a descoperi ceea ce mi-ar plăcea să fac în viitor.” (Bianca Rotaru)
Adrian-Vladimir Costea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here