Pepenele, un miracol pentru sănătate

1542

pepene rosuVara, când căldura devine insuportabilă, consumăm tot felul de alimente care dau senzaţia de răcorire. Cei mai mulţi aleg sucurile sau îngheţata, dar cel mai bun remediu este pepenele roşu.

Datorită conţinutului mare de apă de 90%, acest fruct potoleşte setea şi aduce organismului numeroase beneficii datorită conţinutului de substanţe nutritive pe care le conţine. Pepenele roşu conţine numeroase vitamine, A, B, C şi PP, dar şi de magneziu, potasiu şi fier. Mai conţine licopina, o substanţă cu un puternic efect antioxidant şi cu efect în reducerea riscului de apariţie a diverselor tipuri de cancer. Şi pepenii galbeni au proprietăţi terapeutice remarcabile. Şi aceştia conţin vitamine, betacaroten, importante pentru sănătatea pielii, vitamina A şi C.

Efectele terapeutice ale pepenilor

Hipertensiune

Pepenele galben reduce cantitatea de sodiu din organism, având efecte bune asupra hipertensiunii arteriale, circulaţiei sangvine şi sistemului imunitar.

Hipo şi hipertiroidie

Pulpa de pepene galben are anumite componente care pot modifica activ secreţia glandei tiroide. În hipotiroidie, stimulează producţia glandei pentru a ajunge la valori normale.

Detoxifiere

Pepenele roşu detoxifică organismul, deoarece este un bun diuretic şi laxativ şi ajută la reglarea hormonală.

Calculi biliari

Pentru a elimina calculii biliari, se folosesc seminţele uscate şi măcinate de pepene roşu. Se face o cură de 10 zile – o linguriţă de pudră amestecată cu o lingură de ulei de măsline, luată dimineaţa pe stomacul gol. În timpul tratamentului nu sunt indicate grăsimile, prăjelile, alcoolul şi cafeaua.

Ateroscleroză

Consumul de pepene roşu de trei zile pe săptămână este indicat celor care suferă de ateroscleroză deoarece pepenii verzi conţin vitamina B3 care au rol în oxigenarea celulelor şi la reducerea apariţiei plăcilor de aterom.

Boli de piele

Pepenele galben este recomandat în boli de piele, alergii, dermatoze infecţioase cu usturimi şi prurit. Se face o cură de 10-12 zile, dar în această perioadă nu se va mai consuma carne, grăsimi sau produse conservate.

Proprietăţi anticancerigene

Şi pepenii galbeni, cât şi cei verzi conţin licopen, un antioxidant cu proprietăţi anticancerigene. Studiile au demonstrat că persoanele care consumă des alimente cu conţinut mare de licopen au un risc mai mic de a face cancer – prostată, sân, cervical sau plămâni – faţă de cei care consumă doar ocazional astfel de alimente.

Scăderea în greutate

Pentru că are în compoziţie celuloză, pepenele roşu este un fruct care poate substitui o masă, dispărând senzaţia de foame. De aceea se recomandă în curele de slăbire. Dacă doreşti să slăbeşti câteva kilograme, apucă-te de o cură de o săptămână, în care să consumi în fiecare zi câteva felii de pepene roşu.

Indicaţii în cura cu pepene roşu:

– Mănâncă un kilogram de pepene roşu pe zi.

– Evită să consumi miezul din apropierea cojii.

– Mănâncă pepene la toate mesele principale, ultima masă fiind înainte de ora 19.00.

– Consumă la micul dejun două felii de pâine prăjită neagră.

– Nu înlocui pepenele cu suc de pepene deoarece acesta se oxidează foarte repede şi nu mai are proprietăţi curative.

– Între mese consumă 1 litru sau 1,5 litri de lichide fără zahăr.

– Nu renunţa la mişcare! Mergi în fiecare zi pe jos cel puţin o jumătate de oră.

Are şi contraindicaţii!

Pepenele galben – nu este indicat femeilor care alăptează, datorită conţinutului mare de fibre, deoarece provoacă colici bebeluşilor. Nu se recomandă nici copiilor cu vârsta de până la doi ani, deoarece se digeră forte greu. Pepenele galben nu este indicat nici persoanelor bolnave de diabet, duodenită, diaree sau ulcer.

Pepenele roşu – datorită conţinutului mare de apă, nu se recomandă persoanelor care au insuficienţă renală (pierderea capacităţii rinichilor de a elimina excesul de apă şi substanţele toxice din organism).

Cristina RASCOL

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here