Pepenele, ideal pentru sănătate

444

pepene 2Ce poate fi mai reconfortant şi mai sănătos decât o felie de pepene într-o zi călduroasă de vară? Pepenele este răcoritor, dar în acelaşi timp are şi o varietate de proprietăţi curative. Iată unele dintre acestea.

Curăţă rinichii

Pepenele are mult potasiu şi antioxidanţi. Potasiul are rolul de a curăţa rinichii de toxine, iar antioxidanţii, în număr destul de mare menţin sănătatea rinichilor.

De altfel, pepenele micşorează cantitatea de acid uric din sânge, evitând astfel formarea de calculi renali. Apa conţinută de pepene favorizează diureza, ajutând la curăţarea rinichilor.

Preîntâmpină apariţia atacurilor cerebrale

Pepenele ajută la scăderea tensiunii arteriale şi la temperatura corpului. De aceea este bine a se consuma în special în zilele toride deoarece scade pericolul unui accident vascular cerebral.

Deţine proprietăţi anticancerigene

Licopenul, substanţa care colorează pepenele în roşu, are rolul de a preveni cancerul, precum cel de prostată, şi reface ţesuturile distruse.

Seminţele de pepene conţin grăsimi „bune”, precum şi magneziu. Pepenele conţine nutrienţi care joacă un rol important în funcţionare organelor interne, a ochilor şi a sistemului endocrin.

Protejează inima

Licopenul menţine sănătatea activităţii cardiace. Betacarotenul, care este un bun antioxidant şi care previne îmbătrânirea, menţine inima tânără şi previne problemele cardiace care survin odată cu înaintarea în vârstă.

Creşte libidoul

Cercetări recente au demonstrat că pepenele conţine citrulină, o substanţă care are efecte identice cu cele ale Viagrei.

Citrulina are efect asupra vaselor sanguine, relaxându-le, şi creşte libidoul. Arginina, care se găseşte de altfel în pepene, este benefică în tratarea disfuncţiilor erectile.

Menţine silueta

Pepenele roşu este sărac în grăsimi sau colesterol, fiind recomandat în curele de slăbire.

Timp de două zile pe săptămână consumă doar pepene şi apă plată. În restul zilelor din săptămână, înlocuieşte una dintre mese cu pepene. Celelalte mese vor fi însă echilibrate, cu un conţinut redus de proteine şi lipide.

Îmbunătăţeşte vederea

Consumul de pepene reduce semnificativ slăbirea vederii cauzate de îmbătrânire. Studiile au arătat că pepenele consumat regulat aduce mai multe beneficii ţesutului conjunctiv decât morcovul.

Pepenele roşu este format din 95% apă. Pentru detoxifiere, necesarul zilnic este de 2 kg, ultima porţie fiind până la ora 19.00.

Nu se recomandă consumul pepenelui dacă la masă serviţi prăjeli, fripturi sau conserve, deoarece se poate face indigestie.

Pentru înlăturarea constipaţiei, mănâncă dimineaţa două felii de pepene, după care nu mai consuma nimic timp de două ore.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here