Pepenele, fructul sănătăţii

531

pepenelePepenii conţin foarte multă apă (90%), dar conţin foarte puţine grăsimi sau albumine, iar miezul lor au o mulţime de vitamine şi săruri minerale. Dulce, parfumat dar şi răcoritor, pepenele verde sau galben este fructul vedetă al verii.

 

 

O cură cu pepeni aduce numeroase beneficii sănătăţii: hidratează, vitaminizează, fortifică sistemul imunitar şi reduc inflamaţiile din organism (care au legătură cu astmul, diabetul sau ateroscleroza).

Pepenele roşu detoxifică organismul

Miezul fructului conţine zaharuri naturale şi o serie de nutrienţi, cum ar fi enzime, acizi organici, licopen (antioxidant şi stimulent imunitar). O cură de cel puţin zece zile, ajută la detoxifierea organismului.

pepene2De asemenea, pepenele roşu este indicat persoanelor care au urmat un tratament medicamentos pe o perioadă mai mare de timp, dar şi persoanelor care au consumat alimente nesănătoase.

Are efecte antistres

Datorită vitaminelor (A, B1, B6, C), sărurilor minerale (potasiu, magneziu) şi aminoacizilor, o cură cu pepene roşu înlătură anxietatea, stresul şi atacul de panică. Două-trei felii de pepene mâncate dimineaţa au efect relaxant.

Conform unui studiu, persoana care consumă dimineaţa pepene roşu se concentrează mai uşor asupra ceea ce are de făcut.

Excelent pentru rinichi

În medicina populară o cură cu ceai pregătit prin fierberea a două linguriţe de seminţe de pepene, la o cană de apă, timp de o jumătate de oră, înseamnă un remediu natural pentru probleme de rinichi şi pentru vezica biliară.

Acelaşi efect îl are şi o cură de o lună de zile cu pepene roşu. Pepenii îmbunătăţesc activitatea rinichilor, fiind şi un bun laxativ. Din această cauză dieta cu pepene roşu ajută persoanele care se confruntă cu constipaţia, cu artrita sau guta.

Pepenele galben revigorează

În afară de faptul că are un gust deosebit, pepenele galben este indicat în dietă datorită nutrienţilor: vitaminele A, C, şi B3, zahăr şi a carotenului în proporţie mare, iar acest pepene galben poate să stopeze înmulţirea celulelor canceroase şi păstrează energia organismului.

De asemenea, betacarotenul este un bun antioxidant, şi de aceea este încetinit procesul de îmbătrânire şi este întărit sistemul imunitar.

Pepenele galben mai conţine şi numeroase fibre şi minerale, cum ar fi potasiul, fierul, cuprul şi magneziul, care menţine echilibrul metabolic. Având puţin sodiu, pepenele galben este indicat în tratamentul a multor boli şi în regimuri de cruţare.

Cum se urmează o cură

Persoana care vrea să ţină o cură cu pepene roşu trebuie să consume în fiecare zi două kilograme, iar pe timp de caniculă, poate să consume până la trei-patru kilograme.

Dar, aşa cum spun specialiştii, aceste persoane trebuie să crească porţia de legume şi de fructe, să mănânce carne de pui şi de peşte la grătar, şi să consume supe, compoturi şi ceaiuri în loc de apă.

Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here