Pentru a fi scutită de impozite / Casa Culcer și Casa Gherghe se contrează pe locul de monument istoric în Târgu-Jiu

1422

Medicul Ana Culcer care a moștenit casa familiei sale de la Târgu-Jiu, ridicată în jurul anului 1825, dar și fostul soț al judecătoarei Laura Sarcină(fostă Gherghe), care deține alături de fratele său un imobil de la 1930, chiar lângă Tribunalul Gorj, au solicitat, recent, la Direcția de Taxe și Impozite Locale Târgu-Jiu scutirea la plată a acestor locuințe, pe motiv că proprietățile ar fi monument istoric. În lista monumentelor din municipiu, după edificarea autorităților competente, nu figurează însă decât casa lui Constantin Gherghe, achiziționată de acesta în anii 1970, motiv pentru care doar pentru imobilul în cauză nu se vor achita taxe și impozite locale. Casa doctoriței s-a dovedit, abia acum, că nu este și nici nu a fost vreodată monument istoric, deși imobilul, pentru o greșeală de interpretare a finanțiștilor, a fost aproape un sfert de veac considerată astfel. În prezent, Ana Culcer datorează 6000 de lei taxe și impozite la direcția locală, suma în cauză fiind calculată pe ultimii cinci ani, și asta după ce inspectorii instituției aparținând primăriei au constatat recent eroarea. Proprietara plătea deja taxe și impozite pentru o parte din imobil, deoarece în incinta acestuia se desfășurau activități pentru care se încasa chirie.

olservmin (9)Pe strada Geneva din Târgu-Jiu, unde își au sediile Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj, dar și Banca Națională a României Gorj se află, de o sută de ani, două case, diferite total ca arhitectură, dar care au apărut, dintr-o eroare, în documentele ajunse la autoritățile locale pentru scutirea de la plata taxelor și impozitelor locale. Este vorba despre Casa Gherghe, aflată acum la numărul 13A, anterior ea figurând la numărul 9, și Casa Culcer aflată acum la numărul 9 pe aceeași stradă din buricul târgului, anterior poziționată la același număr, dar pe strada Griviței și chiar pe Calea Eroilor. Schimbările în cauză au fost și cele care au provocat adevăratele încurcături, mai ales că doar unul dintre cele două imobile a figurat și încă figurează în lista monumentelor istorice din Târgu-Jiu. Este vorba despre Casa Gherghe, imobil achiziționat în 1973 de către Constantin Gherghe, cel care solicită de altfel și introducerea casei, vechi de aproape un secol, în lista monumentelor istorice. Casa apare în listă la numărul 9 pe Geneva, ca în anii ‘90, același privilegiu să-l capete, dintr-o eroare, și o locuință aflată în apropiere.

olservmin (43)Casa medicului Max Culcer, niciodată monument istoric
Este vorba despre imobilul de la jumătatea secolului al XIX-lea care a fost reședința vechilor medici Dimitrie Culcer și a fiului său cu același nume. Casa ridicată în anii 1825-1840 a apărut astfel, prima dată, într-un document eliberat în anii ’90 moștenitoarei casei, de către Muzeul Județean “Al.Ștefulescu”. Din cauza numărului primit între timp de casa medicului Max Culcer, tatăl doctoriței Ana Culcer, de la instituția de cultură, imobilul a devenit eronat monument istoric. Pe acest considerent, timp de 20 de ani, imobilul a fost scutit de o parte dintre taxele și impozitele aferente, spunem asta deoarece moștenitoarea a achitat o parte din banii datorați instituției, deoarece a închiriat o parte din spațiu unor societăți comerciale. Doar pentru două camere din imobil, mai exact, Ana Culcer a fost scutită de la taxe și impozite, situația fiind clarificată recent de către direcția municipală.
olservmin (28)“Noi am inventariat recent toate clădirile istorice din Târgu-Jiu ocazie cu care am sesizat problema apărută la Casa Culcer. Am cerut clarificări Direcției de Cultură Gorj care ne-a edificat transmițându-ni-se că acest imobil nu a fost niciodată în lista monumentelor istorice. Ni s-a explicat că singurul imobil de acolo declarat monument istoric este Casa Gherghe, care apare acum la numărul 13A. Drept urmare am cerut deținătoarei casei de la numărul nouă să plătească taxele și impozitele aferente pe ultimii cinci ani”, a declarat Mariana Budulan, directorul Direcției de Taxe și Impozite Târgu-Jiu.

casa gherghe 3Ana Culcer, bună de plată
Un lucru similar susține și Pompiliu Ciolacu JR., directorul Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniul Național Gorj. Acesta a subliniat, ieri, că în lista monumentelor istorice se află doar Casa Gherghe, poziționată la numărul 13A, Casa Culcer nefiind niciodată în lista respectivă, chiar dacă a beneficiat de scutiri. “Cu Casa Culcer s-a făcut o eroare pe care i-am explicat-o și doamnei, deoarece imobilul trebuia impozitat în integralitate. Dânsei i-am spus că dacă vrea să introducă casa în listă poate să facă asta, dar a refuzat”, a declarat Ciolacu, spunând că medicul i s-ar fi plâns că nu a putut repara acoperișul imobilului pentru considerentul că locuința este monument istoric.
casa gherghe 2Cert este că și în prezent, Casa Culcer are o parte a acoperișului spart, ca și o parte a ferestrelor, în timp ce în interior se văd pereții neîncărcați.
Ana Culcer este obligată astfel să achite cei 6000 de lei datorați direcției municipale, pentru perioada 2010-2015, deși a încercat în ultimele zile să caute documente care să-i vină în ajutor.

casa gherghe 4Șefa de la Urbanism: “Casa Gherghe este monument istoric”
Ermina Pasăre, șefa Serviciului Urbanism din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, a explicat, la rândul său, că în lista monumentelor istorice se află doar Casa Gherghe, Constantin Gherghe aducând dovezi incontestabile în acest sens. De altfel, și instituția deține astfel de documente care dau dreptate proprietarilor imobilului mai nou, nu a celui cu o vechime de 200 de ani. Tot Ermina Pasăre susține că moștenitoarea Casei Culcer nu a solicitat primăriei niciodată vreun aviz pentru lucrări la locuință, care se puteau face, deoarece imobilul nu intră sub incidența prevederilor speciale pentru clădirile monument istoric.
Anamaria Stoica

2 COMENTARII

 1. si dumneavoastra de unde aveti aceste informatii stimate domn ionescu? de unde stiti dumneavoastra ce orgii au loc in casa din dobrita? Participati si dumneavoastra? Am aprecia informatii verificate nu acuzatii nefondate.
  in articol este vb despre casa culcer din tg jiu cu care domnul bumbaru nu are nici o legatura.

 2. Casa Culcer a facut obiectul pasiunii lui Toni Grebla si a lui Nicolae Mischie pe vremea cind erau cataratori de balcoane, dupa 1989, si erau chititi pe casele targujienilor, pe care aveau ochii beliti, ca sa le ia cu japca.
  In perioada 1990-1997, a fost un proces de 7 ani pe casa Culcer, pe care Prefectura Gorj, reprezentata prin Marele Grebla,a incercat preluarea cu forta si cu japca a casei Culcer, pentru a sterge dreptul de mostenire al tuturor mostenitorilor Culcer, iar casa sa ii revina la urma lui Grebla, prin diverse masinatiuni administrative.
  A urmat apoi un al doilea proces si apoi un al treilea proces pe aceeasi veche si paradita casa Culcer, iar in spatele proceselor erau Grebla si Bumbaru Petre.in total 21 de ani de procese.
  Acesti 21 de ani de procese, sint cadoul pe care fostii Aliati ai celui de-al doilea razboi modial, il fac familiei Culcer, o familie de romani cistiti.
  Dumnezeu nu doarme !!! Vine ea si ziua scadentei !!!
  Bumbaru Petre este mostenitor de profesie, el mosteneste pe toata lumea, si detine stampilele tuturor notarilor publici din Gorj, cu care isi fabrica orice act doreste.
  Toate mostenirile furate de la familia Culcer le plaseaza apoi, prin vinzare, altor cetateni, membri din partidul PSD.
  in casa sa din satul Dobrita, Bumbaru organizeaza chiolhanuri si petreceri deochiate cu baroni si cu membri marcanti ai PSD, care vin insotiti de prostituate, aceste petreceri se lasa cu violuri si cu futaie in fostul sediu al IAS Dobrita, luat cu japca in justitie de Bumbaru, pe acte false, contrafacute in Italia.
  Bumbaru mosteneste in special familiile Culcer si Schileru, cei mai mari boieri din Gorj, care au o gramada de urmasi, pe care Bumbaru i-a jefuit de mosteniri, pentru a le imparti ulterior cu baronii PSDisti, in special cu Mischie si cu dr.Fofo/Balan.
  Toate furaciunile lui Bumbaru au cocurat la constructia Pensiunii Simona, din Targu Jiu, strada Grivita nr.2, judetul Gorj, care este simbolul jafului suprem, al spolierilor si al inselaciunilor – dar si simbolul impotentei depline al unor institutii ale statului roman, precum : procuratura, politia si justitia din Romania – fara de care Bumbaru nu era ceea ce este, un dinozaur al inselaciunilor de orice fel, un hot de proprietati si un mostenitor de profesie. AMIN !
  Dumnezeu sa va plateasca la toti, fire-ati ai dracului de impotenti pe functii publice !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here