Pentru 2010 – UM Sadu are comenzi de 4 milioane de euro

416

um saduConform unor declaraţii publice făcute de anumiţi politicieni gorjeni, se pare că Uzina Mecanică (UM) Sadu nu va simţi criza economică anul viitor. Unitatea va înregistra peste câteva luni cea mai mare

producţie de armament din ultimii ani, conform preconizărilor făcute de deputatul Cosmin Popescu. Parlamentarul PD-L a declarat că producţia de muniţie contractată pentru 2010 se ridică la 4 milioane de euro. În completare, Marcel Hoară, care are implicaţii directe la UM Sadu, anunţă că pe viitor se va merge pe negocierea şi încheierea de contracte pe minim 3 ani, astfel încât activitatea la fabrica de la Sadu să se desfăşoare fără sincope. Cum va fi scoasă UM Sadu din impasul financiar în care se află în momentul de faţă încă nu se ştie, în condiţiile în care, producţia preconizată pentru anul viitor va fi trecută pe o nouă societate. În prezent, UM sadu funcţionează doar cu câteva sute de salariaţi.

Aflată în topul datornicilor ca fiind societatea cu cele mai mari datorii la bugetul de stat, Uzina Mecanică Sadu ar putea scăpa de locul fruntaş în topul rău-platnicilor. Asta, deoarece, uzina lucrează la foc continuu în această perioadă iar anul viitor situaţia pare că se va îmbunătăţi şi mai mult. Pentru anul 2010, conducerea societăţii a reuşit, declară deputatul Cosmin Popescu, să contracteze comenzi de peste 4 milioane de euro. Această revenire este notabilă mai ales că nu cu mult timp în urmă uzina era la un pas de faliment. Uzina era catalogată ca fiind cea mai importantă unitate din cadrul Romarm.
Rămâne, deocamdată, cu datoriile
Administratorul special al UM Sadu, Marcel Hoară a declarat că urmăreşte ca prin proiectul de reorganizare şi restructurare a unităţii, aprobat deja în CSAT, fabrica să se dezică de partea neproductivă a unităţii de armament. Hoară menţionează însă, printre altele, că uzina mamă va rămâne cu datoriile de peste 700 miliarde de lei, iar activitatea de producţie va fi preluată de o nouă societate curată, fără datorii.
Cu colaborări încheiate pe termen lung, adică cel puţin pentru următorii 3 ani, uzina tinde să îşi depăşească sfera de activitate pe care de zeci de ani o cunoaşte toată lumea. Administratorul special, Marcel Hoară, a declarat astfel că spaţiul deţinut de fosta Sadu 2 urmează să fie folosit de un viitor partener de afaceri. În prezent se negociază şi se duc tratative cu cel mai mare producător mondial de capse miniere din Europa, adică cu o firmă spaniolă, în vederea producerii unui viitor parteneriat pentru un astfel de produs. Hoară a mai declarat că un asemenea parteneriat se va încheia doar în momentul în care producţia de capse miniere se va dovedi a fi fezabilă pentru Europa Centrală şi de Vest.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here