Pensiile mici şi lipsurile tot mai acute îi scot din case – Pensionarii au protestat, din nou, în stradă

490

protest pensionari 006Şi pensionarii şi-au exprimat nemulţumirile ieşind în stradă. Câteva zeci de persoane în vârstă, au pichetat ieri, sediul Prefecturii Gorj, exprimându-se împotriva veniturilor mici pe care le au şi a

promisiunilor pe care, deşi le-a făcut, Guvernul nu le ţine. Puţini la număr, pensionarii spun că din ce în ce mai puţini din rândul lor încă mai speră la o schimbare.

Punctuali şi respectuoşi, ca de obicei, pensionarii au protestat ieri, tăcut, în faţa Prefecturii. Cele câteva zeci de bătrâni care s-au strâns, la ora 10, să prezinte o scrisoare deschisă către Guvern, prefectului, au stat mai mult timp în Piaţa Prefecturii, în speranţa că vor fi luaţi în seamă de cineva. „Avem mai multe revendicări noi, pensionarii”, a spus Petre Rădulescu, preşedintele Ligii Pensionarilor din Gorj. Mulţi dintre aceştia bolnavi, bătrânii s-au strâns totuşi în centrul municipiului pentru a mai trage încă un semn de alarmă, dacă mai era cumva nevoie. Din ce în ce mai resemnaţi cu situaţia, pensionarii au povestit că sunt într-un număr mic la protest pentru că oamenii deja nu mai speră într-o schimbare în bine.
Câteva sute de lei pe lună
protest pensionari 003„Noi am fost generaţia de sacrificiu. Noi am construit tot şi ei au vândut. După 37 de ani de muncă am o pensie de 600 de lei”, povestea ieri, un pensionar. „Sunt mulţumit, totuşi, că nu sunt bolnav pentru că dacă trebuia să mai dau banii şi pe medicamente, nu mai eram de mult”, a completat acesta. În astfel de situaţii se află foarte mulţi dintre părinţii şi bunicii noştri, oameni la care nu se mai gândeşte nimeni şi care, din câteva sute de lei, îşi duc traiul de la o zi la alta.
Probleme vechi, promisiuni noi…
După zeci de minute în care au stat în faţa Prefecturii, liderii şi preşedinţii de asociaţii au mers la subprefectul judeţului, Marcel Romanescu, pentru a prezenta ce nemulţumiri au. „Voi face toate demersurile legale pentru a duce doleanţele pensionarilor către primul ministru şi Ministerul Muncii. Sunt convins că vom găsi înţelegere. Am înţeles problemele, le ştiam şi voi face tot ce îmi stă în putere”, a declarat Romanescu în faţa pensionarilor strânşi în Piaţa Prefecturii. Astfel, după ce au ieşit din nou în stradă, pensionarii au plecat spre case, cu speranţe tot mai slabe că ultimii ani de viaţă îi vor trăi în condiţii mai bune.
Dorina Cioplea
În această acţiune, împreună cu Liga Pensionarilor din judeţul Gorj, participă şi Uniunea Generală a minerilor din Gorj, Asociaţia petroliştilor din Gorj şi Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Târgu – Jiu. Ne-am adunat la acest miting pentru a demonstra împotriva modificării legii 19, propusă de actualii guvernanţi. Punctul de pensie nu va mai fi legat, aşa cum vor dânşii, de salariul mediu brut pe economie, ci de rata inflaţiei şi de jumătate din salariul mediu brut pe economie. Un alt obiectiv al adunării noastre este şi acela de a protesta împotriva faptului că, deşi în 2008 s-a aprobat legea 250 care prevedea majorarea punctului de pensie de la 37,5 la 45% din salariul mediu brut pe economie, guvernanţii au binevoit să o amâne. O a treia problemă este aceea a HG 218 care se referă la mărirea punctului de pensie la grupa I şi II de muncă. Ulterior aprobării acestei legi s-a dat o ordonanţă de fostul guvern şi s-au respectat aceste procente dar nu aplicabile la punctul de pensie. Sunt mai multe revendicări ale asociaţiilor de pensionari, ale noastre, în general„. Petre RĂDULESCU, preşedintele Ligii Pensionarilor din Gorj

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here