Pelinul, o plantă cu efecte vindecătoare

36007
pelinulE uimitoare vitalitatea acestei plante, ce pare să se hrănească direct din soare, fără a mai avea nevoie de apă şi de pământ. De altfel, în medicina populară românească, pelinul are un loc privilegiat, fiind considerat planta magică, de simbol solar, care alungă spiritele rele, curăţă fiinţa umană de impurităţi şi îi redă vigoarea şi vioiciunea. Pelinul este cel mai puternic tonic amar de la noi. Deşi are un gust extrem de amar, insuportabil pentru anumite persoane, ceaiul de pelin este foarte sănătos şi are proprietatea de a trata multe afecţiuni, atât la nivel intern cât şi extern. Pelinul se afla printre cele mai puternice plante folosite în fitoterapie, deoarece efectele sale sunt foarte intense şi complexe.

Ca remediu de sănătate, tocmai principiile amare ale pelinului (uleiul eteric pe care-l conţine, de culoare verde-albastră) îl fac să aibă efecte vindecătoare excepţionale.
Dar atenţie maximă: în exces, pelinul e toxic, dă agitaţie, halucinaţii, pierderea cunoştinţei, iar abuzul de băuturi de pelin duce la tulburări psihice, pierderea memoriei, greaţă.
În cantităţile potrivite, pelinul poate trata afecţiuni care în mod normal se tratează foarte greu, cu multe medicamente.
Hemoroizi
Dacă ai încercat medicamente şi supozitoare fără niciun succes împotriva hemoroizilor, încearcă spălăturile cu ceai de pelin. Fă o infuzie de trei linguri de frunze de pelin şi o lingură de flori de gălbenele la un litru de apă şi apoi fă spălături locale. Repetă aceste proceduri zilnic, cel puţin 7 zile la rând, iar rezultatele nu vor întârzia să apară.
Candidoza
Deşi sunt probleme jenante, candidoza şi scurgerile vaginale afectează un număr mare de femei, de aceea trebuie tratate fără precădere. Infuzează două linguri de pelin într-un litru de apă, adaugă o linguriţă de bicarbonat şi spală zona intimă cu această soluţie, seară de seară, 14 zile consecutive. Tratamentul poate fi făcut în paralel cu cel recomandat de medicul ginecolog.De asemenea, se pot face spălături vaginale cu ceai de pelin pentru a reface flora şi pentru a reduce secreţiile anormale, mâncărimile şi usturimile.
Viermi intestinali şi giardia
Scapă de viermii intestinali cu ajutorul ceaiului de pelin. Pelinul este cea mai eficientă şi puternică plantă împotriva viermilor şi a paraziţilor intestinali, secretând substanţe toxice pentru aceştia. O cană de ceai de pelin sau două linguri de tinctură, administrate zilnic timp de 14 zile te vor scăpa de această problemă. Tratamentul poate fi urmat în paralel cu cel medicamentos.
Stimulează pofta de mâncare
Persoanele care nu au poftă de mâncare îşi pot stimula apetitul cu o cură de pelin. Fie că este vorba de o ceaşcă cu ceai, înainte de masă, sau o lingură cu sirop de pelin administrate cu 10 minute înainte de masă pe o perioadă de două săptămâni, efectele pozitive nu vor întârzia să apară.
Contraindicaţii
Pelinul nu se administrează gravidelor sub nicio formă deoarece acesta poate provoca avort spontan. Nici mamele care alăptează nu ar trebui să consume pelin, deoarece poate dăuna grav bebeluşilor. elinul mai este contraindicat persoanelor care suferă de afecţiuni ale sistemului nervos; bolnavilor foarte slăbiţi; cei care suferă de infecţii intestinale acute.
Cristina Răscol

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here