Pelerinaj de suflet românesc la Poiana lui Mihai

939

Instituția Prefectului Gorj, Consiliul Județean Gorj, Primăria și Consiliul Local Schela, Școala Populară de Artă Târgu-Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Administrația Ariei Naturale Protejate de interes comunitar Nordul Gorjului de Vest – Camera de Comerț și Insudtrie România – Japonia, Societatea de Științe Istorice din România – filiala Gorj, SC Întreprinderea de Drumuri și Poduri  Gorj SA, Serviciul Public Salvamont Gorj, Protoeria Târgu-Jiu și Artego Târgu-Jiu organizează un pelerinaj de suflet românesc la Poiana lui Mihai, în Schela. Evenimentul se derulează pe parcursul a două zile, respectiv 13 și 14 august, programul fiind unul complex.

Situată la graniţa dintre judeţele Gorj şi Hunedoara, ”Poiana lui Mihai” este cunoscută ca locul unde s-a oprit Mihai Viteazul în toamna anului 1600 pentru ultima dată înainte de a trece în Transilvania şi apoi a merge la Viena. Din nefericire, după semnele prevestitoare din acest loc, unde i-a murit calul, voievodul va muri în mai puţin de un an.
Pelerinajul din acest an începe sâmbătă – 13.08.2016. La ora 09.00 este programată plecarea din Târgu-Jiu, iar la ora 10.00 – Schela – Plecare spre “Poiana lui Mihai”; la ora 11.00 – Instalarea în tabără și la ora 13.00 – Amenajearea şi pregătirea platoului pentru manifestări (numai pentru organizatori). La ora 22.00 se aprinde focul de tabără.
La miezul nopții se dă startul unei nopți de muzică și poezie. La ora 24.00 începe un REGAL DE MUZICĂ FOLK ȘI POEZIE (Emeric Imre, Adi Beznă, Ovidiu Mihăilescu, Stefan Gheraksiev, Andrei Maftei, Sorin Mingheat, Florin Camen, Dan Vană și alții); urmează Vizionare film – MIHAI VITEAZUL, în regia lui Sergiu Nicolaescu și Vizionare film – NEMURITORII, în regia lui Sergiu Nicolaescu.
Duminică – 14.08.2016, la ora 12.00 – Manifestare evocatoare închinată Voievodului Mihai şi aniversării a 84 de ani de la ridicarea MONUMENTULUI din Poiana lui Mihai. Aristide Şerbănescu primarul comunei Schela va susține o alocuțiune de deschidere, după care va urma un Te Deum în memoria Voievodului şi a ctitorilor monumentului, urmat de alocuţiuni evocatoare susținute de: CIPRIAN ADRIAN FLORESCU, Vicepreşedinte Consiliul Judeţean Gorj și GHEORGHE PARASCHIVU, Prefectul Judeţului Gorj.
Cei prezenți la manifestare vor avea ocazia de a asista la LECŢIA DE ISTORIE predată de istoricul și profesorul GHEORGHE NICHIFOR. Urmează festivitatea de premiere și un spectacol de muzică şi poezie patriotică dedicat evenimentului, iar la ora 15.00 este programată plecarea spre Târgu-Jiu.

Povestea lui Mihai Viteazul
În toamna anului 1600, Mihai Viteazul era într-o situaţie fără ieşire, după ce în luna mai, acelaşi an, devenise voievodul tuturor românilor. După pierderea Transilvaniei şi a Moldovei şi a unei părţi din Ţara Românească, voievodul era la limita rezistenţei. Retras în Oltenia şi părăsit chiar de Buzeşti, Mihai va decide să ceară ajutorul împăratului habsburgic. Aşa că în toamna anului 1600 el trece în Ardeal prin zona Schela-Sâmbotin, singura practicabilă la vremea aceea. Însoţit de puţini colaboratori, Mihai coboară spre Petroşani, iar de aici în Ţara Haţegului, ferindu-se să fie reperat de gărzile generalului Basta, stăpân peste toată Transilvania la vremea aceea. Prin Deva, Beiuş, Oradea, Debreţin, Tokay, Caşovia şi Bratislava, ajunge la Viena (12 ianuarie 1601), iar de aici la Praga, unde se afla Rudolf al II-lea. De-a lungul mai multor întâlniri şi urmare unor rapoarte exacte privind situaţia reală a noii configuraţii politico-strategice din regiunea carpato-dunăreană, Mihai reuşeşte să lămurească administraţia imperială şi pe însuşi împăratul, să îi încredinţeze misiunea restabilirii situaţiei în Transilvania. Aici nemeşii îl izgoniseră pe Basta, readucând pe tronul Principatului, pentru a treia oară, pe Sigismund Bathory. Se cunosc evenimentele, revenirea spectaculoasă a lui Mihai Viteazul va fi curmată mişeleşte din ordinul generalului Basta. Gorjenii, cu Buzeştii revenind în tabăra domnitorului, îl vor aştepta în zadar. Legenda spune că la Schela a murit calul lui Mihai Viteazul, semn că animalul a prevestit pericolul care-l păştea la trecerea peste munţi. Mihai Viteazul a ignorat semnele şi şi-a continuat drumul pe jos. El a trecut spre Transilvania înfruntând soarta care a însemnat asasinarea sa peste doar opt luni. Pe locul în care se spune că a poposit pentru ultima dată Mihai Viteazul a fost ridicat un monument în anul 1932.

Monumentul de la Schela
În primăvara lui 1932, Societatea Culturală „CULTUL EROILOR” din Bucureşti a hotărât ridicarea unui monument închinat memoriei marelui voievod Mihai Viteazul, în amintirea trecerii sale prin Pasul Vulcanului (comuna Schela), spre Ardeal. Locul a purtat din vechime numele de „POIANA LUI MIHAI”, loc de popas nocturn înainte de trecerea munţilor… În august 1932, monumentul era gata şi sosea în gara Târgu-Jiu, fiind apoi amplasat, pe la începutul lunii septembrie, în locul unde îl putem vedea şi astăzi, pe drumul ce leagă Schela Gorjului de Vulcanul Hunedoarei. Meritul ridicării monumentului l-a avut locotenentul dr. C. Lupulescu, fiu al comunei Sâmbotin, împreună cu fratele său, studentul Ion Lupulescu. Instalat în septembrie 1932, monumentul are în vârf un vultur, iar pe piedestal, în basorelief, chipul viteazului voievod. Inaugurarea s-a făcut pe 25 septembrie, de faţă cu multe autorităţi gorjene şi în prezenţa unui numeros public, foarte mulţi participanţi fiind din Târgu-Jiu. A prezentat onorul o companie din Regimentul 18 Gorj şi o baterie din Regimentul 7 Artilerie Grea. Serviciul divin a fost oficiat de preotul Gr. Prejbeanu, protoiereul judeţului la vremea aceea.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here