Pedicuţa, o plantă de leac

785
pedicutaPedicuţa este numită în limbajul popular brădişor, brânca-ursului, barba ursului, chindicuţa, coada-alor-de-vânt, cornăţel, cornişor,crucea-pământului, talpa ursului, praful-strigoilor, piciorul-lupului, etc. Această plantă, asemănătoare muşchiului, şi veşnic verde, se târăşte pe solul pădurii cu nişte vrejuri lungi de 1-2 metri, având rădăcini micuţe, fine şi subţiri.

Pedicuţa este o plantă ce conţine radiu. Ea poate fi deosebită uşor de celelalte soiuri de muşchi datorită vrejurilor lungi, asemănătoare unor sfori şi al polenului galben al pistilurilor ei. Creşte numai în lizierele pădurilor şi în pădurile înalte dinspre nord, de la o altitudine de 600 de metri în sus. După tăierea copacilor, defrişări, planta se usucă şi dispare în cele din urmă de tot, căci îşi pierde puterea de viaţă sub acţiunea puternică a soarelui.
Pentru reumatici şi bolnavii de artrită, chiar şi atunci când prezintă modificări ale formei articulaţiilor, precum şi în caz de constipaţie cronică şi hemoroizi, se recomandă ceaiul de pedicuţă. Persoanele care suferă de diaree trebuie să întrebuinţeze ceaiul cu multă precauţie , ca să nu le provoace spasme intestinale. Pedicuţa n-are voie să fie fiartă, ci doar opărită cu apă în clocot. Ceaiul se întrebuinţează şi în bolile căilor urinare şi ale organelor genitale, la dureri şi tumefieri ale testicolelor, la formarea nisipului la rinichi şi la colicile renale. În hepatite, la tumori ale ţesutului conjuctiv al ficatului, chiar dacă sunt deja maligne, pedicuţa este indispensabilă. Ea-l ajută pe convalescent să se pună repede pe picioare.
De asemenea se foloseşte ca pulbere şi pentru pudrarea copiilor contra transpiraţiilor, combaterea căderii părului, stimularea creşterii părului. Ajută pe cei care doresc să se lase de fumat sau de alcoolism, diuretică, purgativă, antitumorală, antireumatismală.
Prepararea tincturii de pedicuţă
– o linguriţă de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se acoperă pentru 10 minute după care se strecoară. Se poate consuma o cană pe zi cu înghiţituri rare. Extern se va folosi cantitatea dublă de plantă. În cazul litiazei se poate folosi cantitatea dublă de plantă, sau se vor bea 2 ceaiuri. Cu planta rămasă se pot face cataplasme la dureri în special reumatice sau de altă natură. Acest ceai se foloseşte şi la creşterea părului făcându-se spălături de 2 ori pe săptămână.
– Sporii se pot folosi la pudraje în cazul transpiraţiilor excesive, sau la copii mici.
– Tinctura din 50 g plantă mărunţită care se va pune la 500 ml alcool alimentar. Se lasă timp de 15 zile după care se strecoară. Se vor putea folosi câte o linguriţă de trei ori pe zi diluată cu puţină apă, înainte de mese.
Cristina RĂSCOL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here